המורכבות החב"דית: הכרה בנס שה' עשה לעם ישראל בהקמת המדינה, הסתייגות העמוקה מהרעיון המשיחי-החילוני שבלב המפעל הציוני
החסידים לרגע לא חשבו שהמדינה היא גאולה. הם ידעו היטב כי מי ששולט בה אינו נאמן כלל למסורת, וכי בחלקם הם אפילו מנגדים מובהקים למסורת ישראל סבא. הם ידעו כי עדיין אתגרים רבים נכונו לה בגשם וברוח. אבל עדיין – להתעלם מהנס הזה, מהמתנה שה' נתן לעמו, אחרי האסונות הכבדים שניתכו על ראשו, לזאת הם לא יכלו.
הבהרה: שימו לב שהכתוב במאמר זה משקף ומבטא את עמדתי בלבד.
ההחלטה להכריז, עם החלטת החלוקה של עצרת האו"ם בנוגע לסיום המנדט הבריטי על שטחי ארץ ישראל, "על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל, היא מדינת ישראל" – התקבלה (לפי דעתם של היסטוריונים רבים) ברוב מצומצם של "מועצת העם".
היו אז ששה תומכים מול ארבעה מתנגדים ושלושה נעדרים (שנים שהו בירושלים הנצורה ואחד בארה"ב).
יש מקום להניח כי אילו נציגה של חסידות חב"ד, נציגו של הרבי הריי"צ שניאורסון זצ"ל נשיאה של חב"ד באותה עת, היה נדרש להצביע באסיפה זו בעד או נגד – הוא היה מצביע נגד.
הציונות כתנועת חילון לאומית
כעיקרון, עם הופעת הרעיון הציוני בשיח היהודי במפנה המאות ה-19 וה-20, חב"ד הייתה ראש החץ האנטי-ציוני ביהדות הדתית.
האדמו"ר הרש"ב שניאורסון זצ"ל ביטא התנגדות רעיונית חריפה מאוד נגד הרעיון שמבקש להקים מדינה כדי "לנרמל" את העם היהודי, וכדי להפוך אותו לעם "בריא" במסגרת "משפחת העמים".
חשוב להבין את הסיטואציה בלי אנאכרוניזם:
הציונות עם הקמתה הייתה תנועה של מה שהיינו מכנים היום "יוצאים בשאלה", או יותר מדויק של יהודים שמרדו ביהדות הנאמנה (מה שמכונה היום: "היהדות האורתודוכסית"), והיא הייתה תנועה למען עזיבת הדת לטובת "לאומיות ישראלית בריאה".
העם היהודי שהתרכז במזרח אירופה ורוסיה היה באותן שנים בעיצומו של משבר דתי נוראי שהשתולל בכמה חזיתות:
תחילה, הייתה זו החזית ה"משכילית", שבחלקה הגדול חתרה לרעיון של טמיעה בקרב המדינות שבתוכן חיו היהודים.
לאחר מכן רוח של מהפכנות ששררה אז בקרב כל צעירי מזרח אירופה פרצה לחלונות בתי היהודים.
למשל, באותם ימים החלו צעירים להתמסר לרעיון המהפכני הסוציאליסטי בהשראת הגותם של קרל מארקס ופרידריך אנגלס, והדבר חילחל עמוקות גם בקרב צעירים יהודים רבים לאורכה ולרוחבה של אירופה המזרחית ורוסיה.
אחרים התמסרו לרעיון ה"לאומי" שהתפשט אף הוא באירופה מאה קודם לכן. רעיונות אידיאולוגיים נוספים שוטטו באוויר, (בפולין ה"בונד" עשתה שמות), ותנועות אידיאולוגיות ופוליטיות שונות שטפו את המרחב הזה כולו.
"כולם נשא הרוח, כולם סחף האור"
הנשירה של הצעירים מהעולם המסורתי של הוריהם – הייתה דרמטית. הסחף היה אדיר. ביאליק, שהיה עילוי בישיבת וולוז'ין ועזב אף הוא את דרך אבותיו, שורר בשנת תרס"ב את השיר הזה, המבטא את נחשול הנשירה האדיר:
לְבַדִּי.
כֻּלָּם נָשָׂא הָרוּחַ,
כֻּלָּם סָחַף הָאוֹר.
שִׁירָה חֲדָשָׁה אֶת-בֹּקֶר חַיֵּיהֶם הִרְנִינָה;
וַאֲנִי, גּוֹזָל רַךְ,
נִשְׁתַּכַּחְתִּי מִלֵּב תַּחַת כַּנְפֵי הַשְּׁכִינָה.
כחלק מקוקטייל "מהפכנות" זה, החלה התנועה הציונית לקרום עור וגידים. ראשיה היו, ברובם, בחורי ישיבות, חלקם עילויים ממש, שעזבו בטריקת דלת אידיאולוגית את אורח החיים והאמונה הדתיים, אך נשארו דבקים בזהותם היהודית מבחינה לאומית-סקולרית (בניגוד לרבים אחרים שנשרו ונספחו לתנועות אחרות, כמו הקומוניזם שלימים מקרבם הוקמה היבסקציה).
החזון הציוני, אם אפשר לתמצת אותו תמצות חריף שכזה, היה לעשות ניתוח הפרדה בין ה"דת" לבין ה"לאום" בזהות היהודית. לשיטתם של הוגיה, המרכיב הדתי ביהדות היה יסוד מנוון, תשתית חולה שאבד עליה הכלח, יסוד אשר גורם ל"גיבנת היהודית" ומונע מהלאום הזה התנרמלות בקרב משפחת העמים.
התוכנית הייתה אפוא להקים מדינה יהודית "נורמלית", חילונית, המושתתת בעיקר על היסוד הלאומי בלבד. "ככל העמים בית יעקב". כמו בצרפת, כמו באמריקה. כמו בכל מקום "נורמלי".
אלו דברים מאוד ארוכים שקשה כמובן לעמוד עליהם בצורה מלאה ומפורטת עם מראי מקום ברשימה כזאת, אבל אלו הם הדברים. ד"ר יעקב וינרוט המנוח בעמדה שהגיש לוועדת טל בנושא חוק הגיוס הרחיב את הדיבור על האידיאולוגיה האנטי דתית של הוגי הציונות בראשיתה, ואתם מוזמנים לקרוא את מחקרו המעמיק.
אסתפק רק בציטוט קצר (שדווקא לא מופיע אצל וינרוט), שלדעתי מתמצת את כל העניין בצורה מבריקה, כדי שלא יאשימו אותי בעיוות ובהאשמה לא מבוססת של הציונות.
הציטוט הוא מספרו של פרופ' אליעזר שבייד: "להיות בן העם היהודי", עמ' 39, שיצא לאחרונה במהדורה מחודשת.
"היה במסר של בית הספר ושל תנועת הנוער (בייחוד בה), יסוד חזק מאד של "שלילת הגולה" בנוסח של ברדיצ'בסקי-ברנר. בתאור דמות העם היהודי הדגישו את התמונה שעלתה מסיפורי מנדלי מוכר ספרים, י"ח ברנר, ברדיצ'בסקי, ובביאליק של "בעיר ההרגה" וטשרניחובסקי של "חרבי, אי חרבי!" ו"לנוכח פסל אפולו".
"זאת הייתה "שלילת גולה" שגלה הרחק אל מעבר להכרה שהגלות היא אסונו ומצוקתו של העם היהודי. הרחק מעבר לרגש ההזדהות והחמלה עם העם הסובל, השואף להיגאל מגלותו.
""שלילת הגולה" בנוסח שלימדוני בבית הספר ובתנועת הנוער – האשימה את העם היהודי בכך שגלה ונשאר בגלותו. היא החתימה את כל היצירה של תקופת הגלות בחותם הגלותיות המנוונת.
"היא הטילה, איפוא, על העם את קולר אסונו, והציגה את ההוויה שצריכה להתרקם בארץ ישראל כניגוד מוחלט ל"הוויה הגלותית".
"ההוויה היהודית החדשה לא תשאב אלא מן המורשת של התקופה הקדומה: מורשת התקופה שבה ישב העם בארצו. כלומר, מורשת תקופת המקרא ותקופת החשמונאים. חלקי המורש היהודית – אולי מלבד "הנועות המשיחיות" הפעילות – קיבלו הארה שלילית.
"מובן מאליו שהמסורת היהודית-דתית המאוחרת על מכלול תכניה, נפסלה על הסף כ"גלותית" מובהקת".
אחד ממפעלי חייו הבולטים של אדמו"ר הרש"ב זצ"ל, כמנהיגים יהודיים-דתיים אחרים, היה המלחמה באותו סחף אדיר שסחף את הצעירים היהודיים.
צריך להדגיש שוב: מדובר היה בילדים של המשפחות הדתיות ביותר, משפחות חסידים, ורבנים, ויראים ושלמים שבקרב היהדות הנאמנה.
על חלק ממכלול פועלו של אדמו"ר הרש"ב בהקשר זה סקרתי ברשימתי בעיתון כפר חב"ד לחג הפסח בשנה זו – העוסקת במאבקם המשותף של רבי חיים עוזר גרודזינסקי מווילנא עם הרבי הרש"ב. חלק אחר מתואר בראיון שערכתי עם הגאון הרב נחום גרינוולד ומופיע באתר זה (לחצו על הקישור כדי לקוראו).
את הרעיון הציוני הקדום זיהה הרבי הרש"ב, בצדק כמובן, כאחד מהאוייבים הגדולים של היהדות הנאמנה. הוא ראה באידיאל השואף לעקור את המרכיב הדתי מהיהדות – תוך השארת והבלטת וחילון המרכיב ה"לאומי" ביהדות – משיחיות של שקר. הוא הפך לאחד המנסחים והפועלים הגדולים נגד הציונות כרעיון ונגד הציונות כמפעל פוליטי.
המחצית הראשונה של המאה ה-20: רצף של קטסטרופות שניתכו על העם היהודי
אולם בחמישים-שבעים השנים מאז קם וניצב הרעיון הציוני בראשיתו ועד קום המדינה, התרחשו כמה דברים, ובמיוחד בעשור שבו קמה המדינה, דברים שאי אפשר להתעלם מהם:
- בשנת 1918 (תרע"ח) המפלגה הבולשביקית השתלטה על רוסיה רבתי ושללה בכוח זרוע אדיר ודורסני את הקיום הדתי ברחבי המדינה. חסידי חב"ד במיוחד הכירו זאת מקרוב. לכל חסיד היו בני משפחה רבים שנרדפו, עונו וגם – שנכנעו. (אף אלו שלא נכנעו, הרבה ברירות לא היו להם, וקיום יהודי נורמלי כמעט לא התאפשר). יהדות רוסיה נחרבה!
- בשנת 1939 החלו הגרמנים ימ"ש את כיבוש פולין, וכעבור כ-5 שנים נתגלו מימדי האסון: יהדות מזרח אירופה נחרבה ונשמדה!
על רקע שני מאורעות אלו (ובפרט הסירוב לקבל פליטים יהודיים בכל המדינות בעת המלחמה, וגם לאחריה), אי אפשר בכלל לשלול לדעתי את ההיתכנות שלו היו נדרשים לכך, נציגי חב"ד היו תומכים בהקמת המדינה.
בשלב זה, חשוב להבין, הקמת המדינה כבר לא הייתה חלק מאיזו אידיאולוגיה של תנועה מהפכנית-רומנטית של כמה "יוצאים בשאלה" (למרות שמנהיגי המדינה שבדרך היו בניה של תנועה זו); אלא בעיקר חלק מתחושת דחיפות של עם מוכה אסון שחייב לבנות לעצמו איזה בית.
לכן בספר אגרות קודש (חלק יא, עמוד פה) מופיע מכתב של הרבי, שנכתב למחנך ששאל כיצד להתייחס לתאריך ה' אייר, היום בו הוכרזה מדינת ישראל, וכך הוא משיב:
"הנה ידוע פתגם הבעש"ט שמכל דבר שהאדם רואה או שומע, יכול ובמילא גם צריך ללמוד הוראה בעבודתו עם השי"ת, ועל כן במאורע (הכרזת המדינה), שנוגע לכל אחד ואחד מבני ישראל, ובפרט אם רואים שמסר השם יתברך רבים ביד מעטים באופן נסי, הרי זה צריך לעורר תוספת כח לעבדו יתברך… וגם אלו המתנהגים אחרת נופלים תחת ממשלתו של היצר הרע, וזהו נוסף על כל שאר הענינים הנהגה דכפוי טובה".
עובדה היא, שחסידי חב"ד שהיו באותו זמן בארץ שמחו שמחה גדולה כשהמדינה קמה ונהייתה. הם ידעו להעריך את גודל הנס. זה לא שהם הפכו לציונים, ממש לא. הם ידעו היטב מה סברו רבותיהם, והם גם ידעו היטב מה טיבם הדתי של החבר'ה הללו שמנהיגים את המדינה. אבל לנוכח הנסיבות, השמחה הייתה גדולה.
בקהילת חב"ד בתל אביב (שפחות או יותר הייתה הקהילה החבד"ית המשמעותית היחידה בארץ אז), שבין חבריה היו דמויות הוד גדולי וטובי חסידי חב"ד, אפילו אמרו הלל ושמחו ורקדו. זאת שמעתי מכמה עדויות של אנשים שהיו אז במקום.
כמה מחשובי חסידי חב"ד הזקנים, תלמידי הרבי הרש"ב ומקורביו – למשל הגאון החסיד רבי שאול דב זיסלין, שהיה המשפיע בסניף המפורסם של ישיבת תומכי תמימים בשצעדרין; הגאון החסיד הרב אלכנסדר יודאסין, בוגר ישיבת תומכי תמימים ליובאוויטש, רבה של קהילת חב"ד יפו בזמנו במשך 45 שנה, רב שכונת נווה צדק וחבר בית דין רבני חב"ד; והגאון החסיד רש"י זווין אב בית דין רבני חב"ד – הם רק חלק מדמויות הוד חב"דיות שהביעו תמיכה נלהבת במדינה, וזאת על רקע ההכרות שלהם עצמם עם הרדיפות שעברו היהודים בברית המועצות.
הנכד (הדתי לאומי) של החסיד ר' פולע כהן ע"ה (ואחיינו של הגר"י כהן שליט"א), מתאר בספר הזכרונות המשפחתי שכתב (עמ' 99), שבשנים הראשונות,
"פולע חגג את יום העצמאות של מדינת ישראל בתפילת חג, אי אמירת תחנון ואפילו אמירת הלל, אמנם ללא ברכה… לימים במלחמת ששת הימים כאשר הודיעו ברדיו על כיבוש הכותל המערבי בידי חיילי צנחנים, ואז פולע ורבקה יחד עם גרשון ופרידה גרו בביתה של דבורי, יצא פולע למרפסת ובכה מהתרגשות".
ובאמת באתר הרשמי של חב"ד בישראל כתוב בהקשר זה כך:
"יסודותיה של תנועת חב"ד הם התורה, השולחן ערוך ותורת החסידות המבוססת על הקבלה. הוגי הציונות, ברוח הרצל, חרתו על דגלם יהדות שונה. מן הטעם הזה רוב מנין ובנין של היהדות הדתית התנגד להמצאת הציונות החדשה ושל הכוונה לכונן מדינה שתהיה ככל העמים, בניגוד לרוח ישראל סבא ובניגוד לאפיון שקבעה התורה לעם ישראל "עם לבדד ישכון ובגויים לא יתחשב".
"האמור היה שייך לטרום הקמת המדינה, כל עוד הנושא היה תיאורטי. מרגע שקמה המדינה והיתה למציאות, שאלות העבר הפכו לבלתי רלוונטיות. עכשיו היה צריך להחליט האם מכירים במדינה, חיים בה, משרתים בצבא, משלמים מסים לשלטון, בוחרים לכנסת וכו'. רוב חוגי היהדות הדתית (והחרדית) הכירו בקיומה של המדינה, לא החרימו אותה, השתתפו בניהול חייה ומוסדותיה, וכך גם תנועת חב"ד. בהוראות אדמו"ריה (הרבי הקודם רבי יוסף יצחק שניאורסון זצ"ל – הריי"צ, וממלא מקומו הרבי מנחם מענדל זי"ע, נשיא דורנו) מגלים חסידי חב"ד מעורבות מלאה בחיים האזרחיים…
"בהוראת הרבי שולבה רשת החינוך היסודית של חב"ד בזרם הממ"ד של משרד החינוך. הרבי הורה להקים בארץ מוסדות רבים, הוא הורה לשמור על חוקי המדינה, עודד את חיילי צה"ל ושלח את חסידיו לשמחם בחגים. הרבי התכתב באופן תמידי עם ראשי מוסדות השלטון, אירח בהתוועדות פומבית בניו-יורק את נשיא המדינה מר זלמן שז"ר, קיבל לפגישה רשמית את ראש הממשלה מנחם בגין ז"ל, הורה לחסידיו בכפר חב"ד להזמין ולארח את נשיאי המדינה, ראשי הממשלה, שרים וחכ"ים. הורה להקים אגודה לעידוד משפחות הגיבורים ששכלו את יקיריהם במערכות ישראל, חייב להצביע בבחירות לכנסת ולשלטון המקומי".
ואכן, על רקע מאורעות שלושים השנים שקדמו לקום המדינה, צריך להיות עיוור ואטום לב כדי לא להבין את עוצמת הנס הגלום בכך שהיהודים הצליחו להקים מדינה שבה הם ריבונים לעצמם, מגינים על חייהם מפני אויביהם ושבה לא ירדפו את שומרי המצוות.
תודה על נס חשוב, לא שמחת גאולה
החסידים לרגע לא חשבו שהמדינה היא גאולה.
הם ידעו היטב כי מי ששולט בה אינו נאמן כלל למסורת, וכי בחלקם הם אפילו מנגדים מובהקים למסורת ישראל סבא.
הם ידעו כי עדיין אתגרים רבים נכונו לה בגשם וברוח.
אבל עדיין – להתעלם מהנס הזה, מהמתנה שה' נתן לעמו, אחרי האסונות הכבדים שניתכו על ראשו, לזאת הם לא יכלו.
אפילו הרב שלום דובער וולפא, שהוא בלי ספק סמן מאוד נלהב נגד הציונות בקרב חסידי חב"ד, כותב בספרו "בין אור לחושך" (עמ' 24):
"כשהתרבו תושבי ארץ הקודש, ולאידך התגברו ההתנכלויות של הערבים, הרי ופשוט ברור שעל פי שולחן ערוך היה צורך להתארגן ולהקים שלטון יהודי".
יתירה מזאת, הוא מצטט משיחות הרבי וכותב שהדרך שבה הגיעו חלק מתושבי ישראל,
"למקום הצלה זה [=ארץ ישראל] וכן ניצחון המלחמות על אלו שקמו להשמיד – כל זה היה בנסים גדולים וגלויים… לא נותר כל מקום של ספק כי אפשרות ההצלה שנוצרה מקורה בקב"ה, מקור הטוב והחסד, שהוא בעל הניסים והנפלאות המשדד כל המערכות והוא שסיבב את הסיבות שהביאו לניסים אלו ולהצלה גדולה של מיליוני יהודים" (שם, עמ' 23).
זה כמובן לא אומר שיש הזדהות עם הרעיון ה"לאומי" במובן שהעניקו לו הוגי הציונות בראשיתה, או שיש סלחנות לחתירה להפוך את עם ישראל ל"עם נורמלי" בין משפחת האומות תוך ניטרול היסוד הדתי שבו.
"עמדתה של תנועת חב"ד", כך נאמר באתר הרשמי של חב"ד בישראל שם, "כי הבסיס הקונסטנציוני של המדינה חייבת להיות תורת ישראל וההלכה היהודית. ה"ציונות" – כמונח המקובל בתודעת הציבור הרחב – קבעה כלל מנוגד לאמור, ועל פיו הכנסת יכולה לחוקק חוקים העומדים בסתירה להלכה. לא ניתן לצפות, כמובן, ממי שמסר את נפשו למען החזקת היהדות בדרך התורה והחסידות, מאחורי מסך הברזל, שיסבור אחרת. יהודים מסרו את נפשם ונעקדו על עקרונות אלה, בכל ימיה של ההיסטוריה היהודית".
הרבי גם הדגיש, שביטויי השמחה על הניסים הללו צריכה להיות בדרך של הוספה בתורה ובמצוות, ולא סתם בחגיגות באופני ובסמלים נוכריים הזרים לרוח ישראל סבא.
אבל אחרי ככלות הכול, כמובן, ששמחה והודיה לקב"ה על עצם הניסים הללו הם דבר טבעי ומובן מאליו. זו תהיה כפיות טובה לומר אחרת.
הכל תלוי מאיפה באת…
מבחינה סוציולוגית בחב"ד של הדור השביעי יש כמה קבוצות, ובתוכן רלוונטיות לדברים שאֹמַר להלן שלוש: יוצאי רוסיה – ברובם המוחץ בני חב"ד של הדור השישי; יוצאי היהדות החרדית הירושלמית, ויוצאי בני הציונות הדתית.
לפי הערכה גסה שלי (אבל כמובן זו הכללה בלבד ולא אמירה מתוקפת ובדוקה), בקרב בני שתי הקבוצות האחרונות נוכל למצוא כאלה המבטאים מיליטנטיות הרבה יותר גדולה ביחס לכל הקשר ציוני מבני הקבוצה הראשונה, ויש בהם מי שמפגין חוסר הבנה של המורכבות שקשורה ביום הזה ואף אטימות גדולה.
השערתי היא, שיהא זה סביר להניח כי עמדתם מושפעת ממקור המוצא שלהם:
בני רוסיה, שרובם חוו על בשרם, או הכירו היכרות בלתי אמצעית מי שחווה כזאת, את המשמעות של קיום יהודי דתי בסביבה עוינת ומתעבת – לא יכולים להתעלם מהנס של קיום יהודי תחת שלטון עצמי. הם בהחלט יודעים שהמצב הנוכחי רחוק מלהיות מושלם, אבל בהשוואה למה שהיה, הנס עצום.
לעומת זאת, יוצאי היהדות החרדית בירושלים ומי שגדל תחת השפעתם, חוו את הקמת המדינה בצורה אחרת לגמרי. הם חיו הרבה לפני קום המדינה בקהילות היישוב הישן בירושלים ומבחינתם חיו תחת גפנם ותחת תאנתם, ופתאום באו הציונים החילוניים הכופרים והשתלטו להם על היישוב היהודי. זו נקודת המבט האוטומטית שעל ברכיה גדלו, זה הנרטיב שאותו ינקו. זו הייתה החוויה העמוקה ביותר של אנשי היישוב הישן. אפשר כעת להבין מדוע הם לא יכולים להרגיש בבטן את עוצמת השמחה על הנס, גם אם אולי להבין חלקית שכלית מדוע יש גם צד של שמחה בהקמת המדינה (דיברתי עם כאלה שגם לא לזהות ולו חלקית שום דבר טוב שיש במדינה, מבחינתם מוטב שלא הייתה קמה).
מצד שלישי, יש כאלה בקרב יוצאי הציונות הדתית, שמרדו בבית אביהם והגיעו לחב"ד, ששוללים שלילה מוחלטת כל מה שגדלו עליו. להם יש רגישות מיוחדות לכל משהו שיכול לבטא קבלה של השילוב הזה של לאומיות ודתיות, שעליו גדלו כילדים ובו רואים כעת כשילוב הרסני לדת, שילוב לא נכון וזר לרוח ישראל סבא. ולכן, מבחינתם, כל גילוי של ביטוי שמחה שקשור במדינה (גם אם זו שמחה מורכבת שלוקחת בחשבון גם את הרקע האנטי דתי של הציונות וגם את העובדה שיש בה בציונות אלמנט משיחיות של שקר), מזכיר להם את השילוב שראו במכורתם בין ציונות לדתיות, והם מתעבים אותו. הם רואים במדינה בעיקר את המרידה בה', ומתקשים לזהות שהיא גם כלי של ניסים גדולים של הקב"ה לעם ישראל.
רוני סגל, נכדו של החסיד ר' פולע כהן ע"ה, מתאר בספרו (עמ' 165) איך שאביו – שהתגורר בכפר חב"ד אבל היה ציוני, יוצא אצ"ל. ובמופגן לא חב"די – תלה דגל ישראל על ביתו ביום העצמאות, וכמה בחורים מישיבת תומכי תמימים באו לבית הורידו את הדגל וקרעו אותו.
ככל הידוע לי ממקורות יודעי דבר, אחד הבחורים (או שמא היה היחיד) שקרעו את הדגל היה מי שהיום הוא הרב ***. הרב הנ"ל גדל בבית ציוני דתי. אביו היה נציג המזרחי ברשות המקומית. הוא הגיע לחב"ד מהישיבה התיכונית הציונית דתית בכפר הרוא"ה – ומאז הוא ממובילי ה"השקפה הטהורה" של אנטי ציוניות קנאית בתוך חב"ד.
ציוץ וסערה
הרב הנ"ל הוא גם זה שהזדעק השנה כשראה שכתבתי בטוויטר ביום העצמאות את המשפט הבא: "רק לפני 73 שנים היינו כחולמים, והנה יקרום הנס עור וגידים".
באותו ציוץ ציטטתי חלק משיר מאוד מרגש של נתן אלתרמן שנקרא "מגש הכסף".
המדובר על שיר, שעל פי ויקיפדיה, מקובל לקוראו בטקסי יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל. זה לא ממש שיר שמחה, אלא שיר שנכתב עם שמחה הנובעת מתוך כאב. השיר מתאר שני חיילים יהודיים שנהרגו במאבק למען הקיום היהודי בארץ ישראל:
— — אָז מִנֶּגֶד יֵצְאוּ
נַעֲרָה וָנַעַר
וְאַט־אַט יִצְעֲדוּ הֵם אֶל מוּל הָאֻמָּה
לוֹבְשֵׁי חֹל וַחֲגוֹר, וְכִבְדֵי נַעֲלַיִם
בַּנָּתִיב יַעַלוּ הֵם
הָלוֹךְ וְהֵחְרַשׁ
לֹא הֶחְלִיפוּ בִגְדָם, לא מָחוּ עוֹד בַּמַּיִם
אֶת עִקְּבוֹת יוֹם־הַפֶּרֶךְ וְלֵיל קַו־הָאֵשׁ
עֲיֵפִים עַד בְּלִי קֵץ, נְזִירִים מִמַּרְגוֹעַ
וְנוֹטְפִים טַלְלֵי נְעוּרִים עִבְרִיִּים — —
דֹּם הַשְּׁנַיִם יִגְּשׁוּ
וְעָמְדוּ לִבְלִי־נוֹעַ
וְאֵין אוֹת אִם חַיִּים הֵם אוֹ אִם יְרוּיִים
אַז תִּשְׁאַל הָאֻמָּה, שְׁטוּפַת דֶּמַע־וָקֶסֶם
וְאָמְרָה: מִי אַתֶּם? וְהַשְּׁנַיִם, שׁוֹקְטִים
יַעֲנוּ לָהּ: אֲנַחְנוּ מַגַּשׁ הַכֶּסֶף
שֶׁעָלָיו לָךְ נִתְּנָה מְדִינָת־הַיְּהוּדִים
זה השיר המרגש, שמתוכו את ציטטתי רק קצת מהבית הראשון:
…וְהָאָרֶץ תִּשְׁקט. עֵין שָׁמַיִם אוֹדֶמֶת
תְּעַמְעֵם לְאִטָּהּ
עַל גְּבוּלוֹת עֲשֵׁנִים
וְאֻמָּה תַעֲמד — קְרוּעַת לֵב אַךְ נוֹשֶׁמֶת…
לְקַבֵּל אֶת הַנֵּס
הָאֶחָד אֵין שֵׁנִי…
הִיא לַטֶּקֶס תִּכּוֹן. הִיא תָּקוּם לְמוּל סַהַר
וְעָמְדָה, טֶרֶם-יוֹם, עוֹטָה חַג וְאֵימָה
מי שקורא את השיר הזה קריאה נבונה יבחין כי השיר משלב שמחה ועצב, גילה ופחד, למשל: אַז תִּשְׁאַל הָאֻמָּה, שְׁטוּפַת דֶּמַע־וָקֶסֶם. או: עוֹטָה חַג וְאֵימָה. או: וְאֻמָּה תַעֲמד — קְרוּעַת לֵב אַךְ נוֹשֶׁמֶת…
ההנגדות שהמשורר מצמיד זו לזו (בגלל הרקע הכואב והמחיר המצמרר ששילם היישוב היהודי בעד הקמת המדינה), מבטאות בעיניי את הסיפור של היום הזה גם כעת, שבעים ושלוש שנים אחרי. הקמת המדינה היא נס. נס אדיר. נס שכאמור צריך לומר עליו תודה גדולה לקב"ה. אבל – הוא לא נס מושלם. עלינו עוד הרבה להתפלל ולעמול קשה כדי להגיע למקום הנכון והמגיע לעם היהודי. בגשמיות, וברוחניות.
לכן בחרתי קטע שמבטא בעיני את היום הזה, ואת האמונה וההרגשה האישית שלי שצרך להכיר תודה לקב"ה על הקמת מדינת היהודים בארץ ישראל, שמבטא גם את הכאב והמחיר ואת הצדדים הלא פשוטים והמורכבים של המאורע הזה.
*
הרב *** הנזכר טרח להפיץ צילום מסך של הדברים הקצרים שכתבתי וטען שאני "מסיונר"… כנראה הרגישות שלו נוכח הרקע הציוני דתי שלו, כה חמורה, עד שהוא לא מצליח להכיל ולהבין את המורכבות שיש להביט באמצעותה על המציאות הנתונה. לכן הוא קרע אז הדגל, לכן הוא רואה גם כעת אמירת תודה לקב"ה על הנס של מדינה יהודית בארץ ישראל לנוכח התנאים והנסיבות שנוצרו – ככפירה.
בכל מקרה, אני הדגשתי מיד, כי אכן – ואני עומד על כך! – יש לי הכרת תודה עמוקה לקב"ה על נס הקיום היהודי בארץ ישראל.
אומנם אני ער ומודע ומסכים שהנס הזה הוא לא נס מושלם, ובוודאי שהוא לא "אתחלתא דגאולה", תחילת ימות המשיח. אני כואב את זה שמקימי המדינה עשו זאת מתוך מחשבה של הקמת מלכות שהיא בעצם נגד ה' ותורתו. אבל מקימי המדינה, עם כל הכבוד להם ולכוונותיהם, לא הם העניין הכי מרכזי בסיפור. מבחינתי, לב הסיפור הוא העובדה שאחרי עלות הקמוניזם לשלטון ואחרי עלות הכורת הנאצי ימ"ש על יהדות מזרח אירופה – הביא הקב"ה לישראל מקום מקלט בארץ הקודש. זהו נס גדול בעיניי. למזלי, אני לא עיוור ולא כפוי טובה.
ואני מכיר את הנס ברמה הרוחנית ומבחינה אישית. שני הוריי, ארבעת סביי וסב-זקן וסבתא-זקנה שלי עלו מברית המועצות לישראל בסוף שנות השישים ובתחילת שנות השבעים. אי אפשר לתאר את עוצמת השינוי לטובה מבחינה יהודית שהתחולל להם עם המעבר ארצה. סבא רבה שלי, רבי זלמן סקאבלו זצ"ל, שהיה אחד מזקני החסידים המיוחדים ביותר, "תמים" מישיבת תומכי תמימים בליובאוויטש ועובד ה' על דרך החב"ד באופן נפלא, היה – כך סיפר לי הרב ר' נחום קפלן מלוד – בוכה כל תפילה לשמע ולמראה קולות הילדים העונים "אמן" על הקדישים בבית הכנסת. 40 שנה הוא לא זכה לראות מחזה כזה, של בית כנסת שוקק חיים, מלא בילדים! רעייתו (הסבתא-רבתא שלי) כתבה לבנה (הוא סבי), שעדיין היה ברוסיה במועד כתיבת המכתב: "בארץ הקודש, אבא הוא כמו דג שחזר למים"!
סביר גם להניח שאלמלא עלו הוריי בשנת תש"ל (1970) ארצה, כל אחד בנפרד, ילדיהם כבר לא היו דתיים. מכאן, שגם את עובדת הקשר שלי לעם ישראל, למסורת ישראל, לתורת ישראל – קשורה לנס הקמת המדינה היהודית בארץ ישראל.
אני מאמין שצריך להגיד על הטוב תודה. ויסלחו לי מי שחושבים שבגלל זה אני ראוי להוקעה, ושבגלל זה יש לטרוח ולכתוב הודעה זועמת למעסיקי בעיתון כפר חב"ד, או סתם כך להמהם מתחת לשפם.
הערה בשולי הדברים:
— ברקע ה"סערה" (בכוס תה) שפרצה בגלל הציוץ שלי על היחס של הרבי למדינה: התחלתי לערוך מחקר חדשני בנוגע ליחס של הרבי לציונות ולמדינה. עבור מי שאינו מספיק מיומן במחשבה מורכבת ורבת פנים, עמדתו של הרבי מורכבת מדי, ואז הוא בוחר צד מסוים ממה שאמר הרבי או עשה – לכאן או לכאן. אני מקווה שהמחקר הייחודי במתודה ייחודית שאני עושה כעת, יעשה קצת סדר, לכולם…
יישר כח גדול.
גם סבי ע"ה ר' משה-צבי סג"ל שעלה לארץ מאוקראינה והיה באצ"ל וגם בלח"י ולאחר מכן אף ממקימי כפר חב"ד (ומזכירו הראשון) סבר כך על המדינה.
סביר להניח שהיום הוא היה מוקע מקרב המחנה על ידי אותם קיצונים שמעולם לא סבלו והושפלו פיזית בגלות עקב היותם יהודים ועל כן אינם מסוגלים להעריך נכונה את גודל הנס.
אך דא עקא, הוא תמיד להפריד בין הכבוד וההערכה ליהודים שהקימו את המדינה, לבין השתלטות השיח הגאולי מבית "מרכז הרב" שניסה ומנסה לתת נופך דתי עד לשינוי סדרי התפילה
אתחלתא דגאולה החלה מעת ש"געתה פרתו …" יום לאחר החורבן, אך אנחנו עדיין רחוקים מהגאולה האמיתית והשלימה
אולי אפשר לתמצת את טענותיך בכך שצריך להפריד בין הנס ובין כוונת מייסדי המדינה ואעיר את הערותי בזה.
א. רוח הדברים, גם אם יש נס בהצלה הגשמית הסכנה הרוחנית במדינה עודה קיימת, הוכח שהישראלים היורדים לחו"ל מתבוללים יותר מהיהודים המקומיים. ובעידן הגלובליזציה, הסכנה הולכת וגדלה. ולכן להגיד שיש נס רק שהוא לא מושלם זה ממש לא מדויק כי יש כאן שילוב של נס גשמי וסכנה רוחנית ואתה בחרת להתעלם מהקונפילקט
ב. אין שום קשר ושום ראיה מהחסידים הגדולים כמו הרב זוין שטען שהמדינה היא אתחלתא דגאולה שהמכתב שקיבל מהרבי בענין גלוי וידוע. ובודאי לא לחסידי הרבי הרש"ב והרבי הרייץ שהתבטאו בביטויים חריפים נגד הציונות ונגד הלאומיות בביטויים מבהילים (האברים המדולדלים וכו') ולא ברור בכלל מה אתה רוצה להוכיח מזה
ג. "היינו כחולמים" ממש לא, לא! זה לא מה שאנחנו רוצים גם אם טוב בגשמיות המצב הרוחני רע מאוד
ד. הטענה שאלמלא הוריך עלו לארץ לא היית דתי היא כל כך לא נכונה מכיון שאלמלא מאות אלפי יהודי צפון אפריקה לא עלו לארץ סביר להניח שרובם ככולם היו שומרי מצוות!!!
ה. היינו כחולמים מדינת היהודים בארץ ישראל ועוד הם ביטויים שמראים שאריא הוא דרביע עליך רק לא לומא את שני המילים "אתחלתא דגאולה" כלומר אתה מזדהה עם תכנן של המילים רק בלי השם המפורש
ו. מה החטא בגדול ברב *** שתלש את דגל ישראל?!
ז. מכיון שהרשית לעצמך לנתח את ההתנגדות לציונות בתוך חב"ד מבחינה סוציולגית (קשה לכם לירושלמים לצאת ממאה שערים ולמזרוחניקים לשעבר לחזור למה שהייתם…) ארשה לעצמי להעיר מבחינה פסיכולוגית, מכיון שאת שיריו המרגשים של אלתרמן כנראה שלא מצאת באיזו הערה בליקוטי שיחות אולי כדאי שתתעורר ותתבונן בדברי אדה"ז תניא סוף פרק ח'
1. אין צורך לתמצת את דבריי. מונחים הם בפני הקורא בבהירות. הם אינם כה ארוכים. וכל אחד יכול לצלוח אותם בנקל.
2. ראשית כל, מדובר בנס גדול מבחינה הוליסטית. לא מושלם, אבל גדול. לדעתי הפריחה היהודית התורנית הדתית בארץ ישראל בארבעים השנים האחרונות אין לה אח וריע בתולדות דברי ימי ישראל.
3. בחו"ל אובדים על ידי התבוללות (אקולטורציה) לעם היהודי במידה אקספוננצילית יותר מבישראל.
4. אני לא מביא ראיה מהחסידים הדוגלים והגדולים (שהבאתי רק דוגמית מהם), אלא רק ניסיתי להסביר את הלוך הרוח של חסידי הרש"ב והריי"צ פי אלף יותר ממה שאתה ואני חסידים, וידעו היטב והכירו היטב הן את דברי רבם והן את המציאות, ובכל זאת שמח. וזאת משום שהייתה להם פרופורציה. והם לא היו עיוורים. ולא כפויי טובה. הם ידעו איזו מתנה העניק להם ה' והעריכו אותה. ייתכן שדווקא בשל הרגשנות היתירה שלהם לנוכח הנסיבות, הם סלחו יותר בקלות לחטאי הציונות שלא היה צריך לסלוח.
5. המצב הרוחני הרבה יותר טוב מלפני 100 שנים. וגם אם לא לזה אנחנו חולמים, אבל באופן יחסי זה בטח כמו חלום. תנסה לדמיין את סבא שלך מהשטייטל או מאיזה כפר במרוקו מגיע היישר משם אל ירושלים של ימינו. אם לא הייתה נשמטת לו הלסת בתדהמה, אני קרפיון.
6. עליך ללמוד היסטוריה. נכון הוא שהציונות ניסתה וגם הצליחה להעביר המונים על דתם, מבני יוצאי אשכנז והמזרח גם יחד, אבל אגודת כי"ח ואגודות אחרות בצפון אפריקה עשו שמות הרבה לפני העלייה ארצה. לו היו נשארים בצפון אפריקה, גם היו נאבדים המונים לדת וגם המונים היו נטבחים. מין עסקה חבילה שכזאת, שרק עיוור יכול להעדיף.
7. לגבי האריא הוא דרביע – שטויות במיץ. אני מאמין בגאולה שמשמעותה התגלות אלוקית מוחלטת בתוך הטבע, ומה שיש עכשיו זה לא התחלה ולא קמצוץ של התחלה. אני עדיין יודע להעריך ניסים שהם לא גאולה ולא תחילת גאולה. אתה לא מעריך את נס הגאולה של אדמו"ר הריי"צ, למרות שברור שזה היה נס מאוד חלקי, ושהוא עבר אחר כך שנים מאוד קשות?
8. מי אמר שזה חטא ש"הרב" הנ"ל, בגלל רגש שנאה למקום בו צמח, היה דחוף לו ללכת לגזול ולקרוע דגל שמישהו שם בביתו הפרטי ולהשליכו ליד הדלת? אני לא אמרתי שזה חטא. אני רק יודע שאותו רב נזעק ושלח את מי ששלח כדי שאסיר את שמו, וכך עשיתי.
9. לגבי הערותיך הפסיכולוגיות אוכל רק לומר: אני מקווה שאתה לא עוסק במקצוע
10. האנרגיות ותשומת הלב שהשקיע הרבי בכל דבר שקשור לעתיד קיומה של המדינה בגשמיות וברוחניות מעידים יותר מכל כמה חשובה הייתה לו המדינה, משהוקמה. כל דופי שתטיל בה, (ויש הרבה לצערי מה להטיל), לא יערער את האהבה שהרבי רחש אליה כמקום הריכוז הגדול ביותר של יהודים, על אדמת מולדת אבות, ארץ אשר עיני ה' אלקיך בה מרשית שנה ועד אחרית שנה.
12. נכון אתה ירושלמי? 😉
1. טוב שלא הארכת יותר מדי אבל העייפת את הקורא בתיאורים שאינם קשורים
2. הפריחה בארץ היא לא יותר מתוצאה של ריבוי הציבור הדתי מבחינה דמוגרפית ולאו דווקא שבחול זה לא יכל לקרות
3 מניעת ההתבוללות היא תוצאה טכנית בלבד ואבדן הערכים וההתבוללות בציבור שאינו שומר תומ"צ היא לצערנו בעליה וכוונתי היתה בעיקר לישראלים שבחול ולסטודנטים הישראלים הלומדים בחו"ל וחוזרים עם שיקצעס
4. לכמה שהחסידים היו חסידים אין שום ראיה שהם הלכו בשיטת רבם בנושא הציונות והמפורסמות אינן צריכות ראיה. הטענות שלך לניסים הם בדיעבד לעומת החסידים שתלו דגלי ישראל בזמן שמדינת ישראל היתה מכונת שמד
6. תודה עלך המלצתך ללמוד היסטוריה אך אני מודע לתנועת כי"ח ופעולותיה, עם זאת מדינת ישראל ה'נס' הגדול העביר יותר ילדין למולך מאשר התנועות הנ"ל וידוע ומפורסם ובדיוק לכן הרבי התנגד אקטיבית לעלייה לארץ מארצות הנ"ל. אם בזה אינך מודה אז אולי גם לך יש מה ללמוד בהיסטוריה
7. הנס של הרבי הרייץ עצמו הוא נס בשונה מהקמת מדינת ישראל שאמנם היא נס אבל גם 'עבודה זרה' יחד ולכן לאכול את הפרי עם הקליפה הגסה היא טעות מרה וחמורה
8. לדידי באמת זה לא חטא ואדרבה, על אף שאתה מתאמץ מאוד להציג את זה כחטא על מנת להביך את הרב הנ"ל שחוץ משמו המפורש ידוע ומפורסם מי הוא (אני קראתי את זה כבר בגירסת שלוש הכוכביות
9. פרק ח' בתניא הוא לא שייך דווקא לפסיכולוגים מה שכן כתוב שם שחכמת חיצוניות מטמאות את חב"ד שבנפש ואז זה גורם לדעות מעוותות כאילו אחרי השואה וחורבן יהדות רוסיה השתנתה הגישה לציונות
10. הרבי לא ראה במדינה מעבר לאמצעי על ידו ניתן לשמור פיזית על יהודי ארץ ישראל ושום דבר מעבר לזה
12. אני בהחלט יו"ח של שתי הקבוצות שמבחינה סוציולוגית קשה להן להשתחרר מחבלי ההתנגדות לציונות
אפשר עוד לדון, אבל אני חושב שבסך הכל שתי העמדות די הבהירו את עצמן. מכבד את עמדתך, גם אם אני חושב שאתה טועה. בהצלחה, ותודה שטרחת להגיב ולהסביר את עצמך, ובסך הכול בצורה מכובדת (למרות שלא הצלחת להתאפק פה ושם)!
בהחלט סקירה מקיפה וחשובה על התמונה המורכבת. ודוקא לכן, צורמת ההתעלמות מהדגש על מצבה הרוחני הירוד של המדינה (שהזכירו גם בתגובות לעיל), נקודה שהרבי בהחלט הדגיש ויותר מפעם אחת – לדוגמא באגרות קודש חלק יא, ג'תסט: "משל למה הדבר דומה, למלך גדול ורב, שמראה אהבת הגדולה והעצומה לאיש הדיוט נבזה שפל אנשים כו', ויורד אליו ממקום כבודו עם כל שריו כו', ומכניסו להיכלו היכל המלך כו' (ע"ד המבואר בתניא פרק מ"ו), האפשר לומר ששפל אנשים זה יאמר למלך, אשר היכל זה אינו של המלך אלא של ההדיוט, ולכן יתנהג בו כפי רצונו, ותחלת הנהגתו היא לגרש את המלך מהיכלו בכל האופנים שאפשרי, והיינו ע"י הנהגה גסה היפך ציווי המלך על כל צעד וצעד?! והנמשל מובן…"
לאור דברי הרבי, מובן שיש הרבה טעם לפגם בהודאה והלל בשמחה גדולה על ניסי היום הגדול בציטוטי דוד המלך וכן (לא אומרים להבדיל -) אלתרמן, בלי שום צביטת כאב בלב מכך שמגרשים את המלך בכל האופנים שאפשרי. ובהרבה תחומים המצב הולך ומחריף, ע"ע מיהו יהודי.
עוד נקודה: לא הבנתי מדוע לאחר סקירה מבוססת רוויה בעובדות, היסטוריה ומקורות, יש צורך בחלוקה הסוציולוגית לפי שורשים ומשפחות, שאין לה הרבה אחיזה במציאות. בחר איזה בית כנסת חב"די שתרצה, נעשה סקר בין המתפללים ותוך רגעים תופרך התיאוריה.
אבל אם יוצרים מהרהורי הלב חלוקה פנימית בין חב"דניקים ויחסם לציונות, הייתי מציע מבחן אחר שאולי מציאותי יותר: חב"דניקים (מכל מוצא שהוא) שמתנזרים מצריכת טכנולוגיה ואינטרנט באופן שוטף, ורוב המידע שלהם מגיע מספרי המאמרים והשיחות – בדרך כלל יתנגדו לציונות בעוצמה רבה יותר מאלו שמתעדכנים בכל המתרחש בעולם הגדול, ועוקבים בדריכות אחר כל ציוץ / כתבה / טור דעה (או סדרה, ואכמ"ל). וככל שתפחת ההתנזרות תפחת ההתנגדות.
שלום…
תודה על דבריך.
רציתי להעיר ולהאיר…
א. בעצם דבריך תמיהני עליך שהבאת רק מהרב וולפא שכתב שהקמת המדינה הייתה מחויבת על פי הלכה ולא הבאת את מה שהאריך בכל זה החוזר הרב יואל כהן במכתבו הידוע להגאון החסיד ר' מענדל ווכטר… ולפני כמה שנים נדפס שני המכתבים שלו בעניינים אלו על ידי יהודי שאינו חסיד חבד… ושם מבאר גם כן באריכות שעצם המדינה אין בה שום פגם ודופי ואדרבה זה היה מחוייב על פי הלכה וכל הבעיה הייתה רק בכוונת המקימים שלא האת ישראל אלא בלאומיות וכו' ומבאר שם איך שמבצעי הרבי הם הם המחאה הכי גדולה על כוונת מקימי המדינה ודלא כחסידי סטמר המתנגדת גם לעצם קיום המדינה… עיין שם באריכות גדולה איך שמסביר מאוד יפה ומתאימים דבריך לדבריו.
ב. אני מחכה יותר להבאת דברים מפורשים מדברי הרבי על נושא זה במידה שיש ולא כל כך מהנהגות חסידים שיכול להיות שגם כן טעו….
בכל אופן תודה ונהנתי שמחקת שמות מפורשים של רבנים…
תודה, במיוחד בנוגע להפנייה למכתביו של ר' יואל כהן. אצטט מהם.
קראתי את מכתבו של ר' יואל כהן. והוא דווקא כותב שהקמת המדינה היא מעשה שטן. אינני יודע אם כתב כך כדי למצוא חן בעיני ר' מענדל וועכטער במסגרת המאמצים למושכו לחב"ד, או שבאמת כך סבר בעומק דעתו (לדאובני אני שומע שכבר לא בטוח שיש את מי לשאול ולברר…), אבל כך כתב.
שלום.
מדבריך שאתה מצטט שכתב שהקמת המדינה היא מעשה שטן נראה לי שראית רק מכתב אחד ששלח לרבי מענדל ווכטר.
אבל יש ממנו עוד מכתב שבו מבאר באריכות גדולה ומפרט ומנתח ובפרטיות את דברי הויואל משה, ושם הוא מבאר בפשטות שעצם הקמת המדינה לא הייתה בה איסור, ואם כל רעיון הציונות מיד בהקמתה לא הייתה כדי להשתחרר מהגלות אלא כדי להגן על עצמינו מהגויים, לא היתה בזה שום איסור. וגדולי ישראל התנגדו לזה רק מפני הכפירה וכו'. ודלא כיש טועים בזה עד כדי כך שאומרים שגם אלו שהשתתפו במרד וורשא עברו על איסור…
תודה, אחפש
ר' מענדי, יישר כח, זה מאד מעניין ונהניתי מאד. אבל להעיר, שכנראה הזכרת ספר ומחברו כולל ציון מספרים של עמודים חשובים בספר בלי לציין שם הספר!
השם של הספר הוא "כפתוריה ופרחיה" (יש שם הרבה סיפורים על כפר חב"ד, מזווית לא מצונזרת… כמו מה שהרב דרוקמן סיפר בתגובה למאמר זה שהחרימו את בר המצווה של רוני סגל, הנכד של פולע כהן, בגלל שהוריו החליטו לשלוח אותו להיישוב החדש ולא לתו"ת… מה שהרב דרוקמן לא סיפר זה ההמשך, שמאוחר יותר, אחרי שהסתיימה השעה הרשמית של הבר מצווה, כל חברי המשפחה וכו' הגעו לבית לשמוח עם ההורים והחתן בר מצווה… בכל מקרה לא גאווה גדולה, לא הסיפור הזה ולא סיפורים אחרים)
קראתי היום את מאמרך בענין היחס לשיטת הציונות, אני תמיד מעריך את מאמריך, שנכתבים מתוך הבנה חודרת ועט סופר בהיר, אשריך שזכית להפיץ מעיינות החסידות לקהלים נרחבים. גם במאמר זה כתבת על הנושא מכל הבטיו, התודה והברכה.
להשלמה, כדאי לציין למאמרים קדומים בנושא זה, שני מאמרים מרב יעקב הורוויץ ומרב חיים רפפורט בקובצי פרדס חב"ד (חוברות י"א, י"ב), ונוסף לזה מאמר שכתבתי לפני איזה שנים בתוך ספר "תפארת השלוחים" עמ' תעה, ויש גם בספרי הרב ש"ב וולפא, כמדומה כבר ציינת אליו.
כותרת המאמר שלי שם הוא "משנת חב"ד בענין הציונות", ובסיכום הדברים כתבתי:
שיטה שלישית, היא של רבותינו נשיאי חב"ד, אשר כל הענין אינו שייך לגאולת ישראל העתידה, ורק כי בתוך הגלות עצמו הזמין השי"ת אל בני ישראל מקום בטוח להינצל בו מאש התופת. אמנם כי יש כאן ענין הצלת ישראל, ומצוות קיום וחיזוק הישוב, אולם אין כאן ענין של גאולה ואין חוב על אדם מישראל לעזוב מושבו בחו"ל ולהתיישב בארץ ישראל, אלא על כל אדם להיות במקום שהוא יותר בטוח על שמירת התומ"צ ועל עניני קיום. ובענין הצלת נפשות למקום בטוח יותר, הלא אין נוגע מה שאומר פלוני או מה שמצהירים קבוצה מסויימת על כוונה זו או אחרית, אלא מה שנוגע הוא הענין המעשי שנפתח שער להציל בני ישראל מהמדינות שהיתה קיימת בהם סכנה מוחשית.
במאמרי שם הארכתי גם באחד מפיוטיו של רבי שמעון הגדול ממאגאנצא, חבירו ובן דורו של רבינו גרשום מאור הגולה, על רבי שמעון זה נאמר שהוא היה "מראהו כמלאך ה' צבאות" ומלומד בנסים ו"טרח עבור הקהלות והאיר עיני הגולה בתורתו", והוא מזרע בית דוד, [כל אלו דברים הידועים לנו מנשיאי ישראל בדורותינו], ובפיוטו "ברח דודי" הוא מחלק את הפזמון לשתי בתים. בית ראשון הוא על גאולה זמנית "ברח דודי, אל מקום מקדשינו, אם עוונות עברו ראשינו, הנה ברזל באה נפשינו… לגאלינו ממעון קדשיך להחפישנו", עד כאן מדבר על הצלת הגוף מגיא צלמות, הצלה טבעית. אולם אחרי זה הוא ממשיך בבית שני: ברח דודי אל עיר צדקנו, אם לא שמענו לקול מצדיקנו, הנה אכלונו בכל פה משחיתינו… עליך נשליך יהב חלקנו, לגאלנו בהשקט ובבטחה להחזיקנו", כאן הוא כבר מדבר על גאולה הנצחית שעליה נאמר "בשובה ונחת תוושעון בהשקט בבטחה" (וכמה רחוקה סוג גאולה זו , מסוג גאולת הגוף הזמנית שחזינו בהתייסדות הישוב בארץ ישראל בזמנינו). וכן בהמשך הפיוט הוא מחלק פיוטו באופן שיכול להתפרש על שתי סוגי גאולות.
במאמרי גם הבאתי דברי רש"י בגמ' מגילה דף י"ז, על הבקשה השביעית בתפילת שמונה-עשרה "וגאלינו מהרה למען שמך, כי א-ל גואל חזק אתה, ברוך אתה ה' גואל ישראל": וכותב רש"י "דהאי גאולה לא גאולה דגלות היא, אלא שיגאלנו מן הצרות הבאות עלינו תמיד, דהא ברכת קיבוץ ובנין ירושלים וצמח דוד יש לכל אחת ואחת ברכה לעצמה לבד מגאולה זו, וע"ש בפירש"י דאף על פי כן שם גאולה עלה. [יש לזה עוד מקורות בש"ס מדרשים וראשונים, ולא אאריך כאן].
אולם ידידי ר' מענדי שי', למרות שלדעתי קלעת היטב אל המטרה בדברים שהעלית, בבירור מקיף על שיטת החסידות בענין התייסדות הישוב וקיום היהודי בארץ ישראל, אולם דבר אחד דרוש תיקון בתוך מאמרך:
אתה כותב גם על ציוץ שכתבת בטוויטר ביום העצמאות "רק לפני 73 שנים היינו כחולמים, והנה יקרום הנס עור וגידים", ובאותו ציוץ ציטטת גם מתוך שיר מרגש של מר נתן אלתרמן.
ובזה אבהיר: "יום העצמאות", הוא יום שהוקבע על ידי ראשי תנועה הציונית, כיום חג לאומי על הקמת המדינה. לדידם יום זה הוא חג לשמחת הצלחת המפעל הציוני, שכולל שני הדברים: א) הקמת מקום מקלט לעם ישראל בארצו, ב) הקמת מדינת לאום חילונית שבו מופרד הדת מהמדינה (שמבחינתינו, ומן הנסיון המשכילי ועוד, זהו תפריט ברור לנסיון השמדת העם היהודי), שאצלם זה נקרא "ראשית צמיחת גאולתינו". מבחינתם החג הוא על ייסוד המדינה "להיות עם חפשי בארצו", חפשי משעבוד האומות וחפשי משעבודו של בורא עולם ר"ל,
ולכן לדעתי, גם אם תוכן הציוץ שלך, אין בו דופי, וגם יש בו משום חיוב הודאה על נסים, וגם כוונתך בודאי היא רק לפרט המקובל על הכל שבחסדי ה' נתייסד מקום לעם ישראל לחיות בו ולהגן בו מרדיפות האומות. אולם העיתוי לעשות את הציוץ או "זכר לחג" בדיוק באותו יום שהוכרז לחג על ידי ראשי מפעל הציוני, יכול להתפרש כעין הסכמה לחג אומלל זה, שכולל גם שמחה לנסיון השמדת המורשת היהודית.
ועוד הוספת אל הציוץ שלך, ציטוט שיר של אחד מראשי הספרות הקשורים עם מפעל הציוני, הלא זה אמור להטיל רושם אצל הקורא, שהנך מזדהה חלילה עם כל מה שחג יום זה כולל בחובו, שבודאי לא לזה התכוונת.
צא ולמד, האם מצאנו אצל רבותינו נשיאינו שום "זכר" או מעין זכר, לאיזה דבר מיוחד ביום זה – מה איפה לחסיד מן השורה לחדש דבר שלא ראינו דוגמתו.
כאשר שאלתי פעם שאלה אישית מהרבי בנוגע לאיזה הדפסה (לא קשור כלל לנידון המדובר כאן), הרבי ענה "הלא לא נעשה על דרך זה בעבר". מתשובה זו למדתי כלל גדול בכל ענין, כל דבר יש לבדוק אם נעשה משהו כזה בעבר. [מלבד אם מדובר בעניני טבע מחודשים, שאז אין מקום להשוות לנסיון העבר, אבל כאן הלא מדובר על יום שהוכרז על ידי המפעל הציוני לחג כבר יותר מן 70 שנה].
לא רציתי להקצין, ולכתוב דוגמאות בהלכה כגון מתחילת מס'ע"ז, בזהירות שצ"ל ביום אידיהן ושלשה ימים לפני זה ולאחרי זה, שלא לעשות דברים שיכולים להתפרש כהסכמה למעשיהם. [וכן בסנהדרין דף ע"ד בענין "ערקתא דמסאני", שם אין הדבר קשור לימים מסויימים, אבל יש ללמוד את עצם הרעיון שגם כשאחד עושה דבר שכשלעצמו אינו מושלל, אבל מכיון שהדבר יכול להתפרש כהסכמה לדבר שלילי, אז יש להמנע מזה].
שוב אדגיש, כי אין לי דבר נגד גוף הציוץ שלך, שיש להודות להשם על שבמשך 80 שנים האחרונות קרם ענין הנס של הישוב היהודי בארץ ישראל עור וגידים, כאשר מתחילה הוא היה בגדר חלום בלבד. וגם יש להודות לך על כל הכתבה שלך כאן שבה אתה מבהיר ומפרש בצורה ברורה את כל הנושא מבחינת ההשקפה החסידית.
הרב מטוסוב שליט"א תודה על דבריך הנשמעים
עדיין לא קראתי את הכתבה, אבל יש לי כבר שאלה:
למה לא נמנעת מלתת את התואר "נשיא המדינה"?
האומנם אינך יודע שהרבי לא השתמש בתואר זה במכתבו ל"פרזידנט" מר יצחק בן צבי.
אינני רואה צורך לציין את הכרך ומספר האגרת באג"ק, מאחר שהדברים מפורסמים, ואינם לפני כרגע (כמדומני י"א ניסן תשט"ז).
ב"ה
שלום וברכה
יישר כח על המאמר הנפלא
אם יורשה לי הערה על הנכתב:
באופן כללי אין ספק שבמאמר זה נפרסת באר היטב דעתו המורכבת של הרבי על המדינה, אך דא עקא שהביטוי "נס שאינו מושלם" נושא בחובו משמעות בעייתית, שכן המשמעות היא שהתרחש כאן תהליך כלשהו ברמה היהודית-*לאומית* ורק שאיננו מושלם כי השלימות היא בביאת המשיח.
והבנה זו *לאור המבואר בפנים* מושללת היא, שכן גם הניסים עליהם אמר הרבי שיש להודות, הנה חשיבותם היא במספר הגדול של בנ"י שנצלו אז, ולא במשמעותם היהודית היסטורית, והיינו ב'כמות' ולא ב'איכות'.
במילים אחרות: על אף עוצמתו של הנס בהקשר של הצלת כמות כה רבה מאחינו בנ"י, הרי שהגדרתו היא כנס *פרטי* שעשה הקב"ה ל*בני* ישראל, ולא – לדוגמא – כקרי"ס שמעבר להיותו נס כללי בכך שנעשה לכל בנ"י ללא יוצא מן הכלל, הוא גם היווה חלק (גשמי וכמו"כ רוחני) מהתהליך הלאומי (אם אפשר להשתמש בביטוי זה) של היציאה ממצרים, תכליתה – מתן תורה והכניסה לארץ.
[ולבד זאת, לפענ"ד יש בהתבטאות זו מכשול נוסף והוא הדימוי והזיהוי (הכמעט אוטומטי לדעתי) שיש לזה עם השיטה הציונית דתית של "אתחלתא דגאולה", כי הרטוריקה המסורתית של תומכי השיטה הזו אל מול השאלות הנוקבות של היהדות החרדית בדבר מצבה הרוחני של המגינה היא חידוד ההבדלים בין "אתחלתא" שרחוקה מלהיות מושלמת לבין גאולה שלימה.
ואף כי שלילת שיטה זו מבוארת בסמוך ואמנם רק מקריאה שטחית אפשר להקביל בין שני ההתבטאויות, מכל מקום חושבני שבנושא הגותי כה קריטי לליבו של הרבי, הזהירות תשובח ביותר "וכל המפרט ה"ז משובח"].
בסיום לא אתאפק, כיהודה ועוד לקרא, להביע בשקט ובכל הכבוד הראוי, להעיר את תשומת לבך על ענין השיר.שחושבני שאין לזה מקום לאור העובדה שמחברו איננו דוגמא – עכ"פ בכחות הגלויים – ליראת שמים ולהגות תורנית כפי רצון בוראנו… (זאת למרות מעלותיו העומדות לו במאבקו למען ארץ ישראל השלימה, ומה גם שידוע שהאמין בה' והרב אשכנזי ע"ה סיפר כיצד זיכהו במצוות לולב כאשר יצא למבצעים כילד עם חבריו בבית קפה בתך אביב).
בברכת הגאולה האמיתית והשלימה תיכף ומיד ממש ומשיח צדקנו בראשנו