במה שקשור לתורת הנגלה של אדמו"ר הצמח־צדק, ובכן – עד לפני תקופה קצרה היה זה כאוצר החתום, חרף רצונו הכביר של הרבי אותו ביטא פעם אחר פעם, להנחיל את תורת הנגלה של אדמו"ר הצמח־צדק שיהיו מתבדרין בבי מדרשא. כעת מתחוללת מהפכה בתחום. ספרו המרכזי של אדמו"ר הצמח־צדק בנגלה ובהלכה נפתח באופן מאיר עיניים (תרתי במשמע) לקהל רחב של בוגרי ישיבות וברי־הכי
בשורה חשובה לחסידי חב"ד וללומדי הלכה: שו"ת צמח צדק במהדורה מבוארת ומוערת
מנחם ברונפמן
בשנים האחרונות הוצאת קה"ת – הוצאת הספרים הרישמית של חב"ד, שעורכה הראשי הראשון היה הרבי בכבודו ובעצמו – מחוללת מהפכה בארון הספרים החב"די: מלבד מלאכת ההוצאה לאור השוטפת של כתבי החסידות של רבותינו וספרים שונים העוסקים בדברי ימיה של החסידות – התחילה גם עבודה משמעותית של ההדרה והוצאה מחודשת של כתבי הנגלה של רבותינו נשיאנו וגדולי חב"ד, וזאת מתוך דגש משמעותי על הנגשת החיבורים – במידת האפשר – לציבור רחב של אנ"ש בצד הקפדה על מקצועיות ברמה הגבוהה ביותר.
עד כה, גולת הכותרת של מלאכה חשובה זו הייתה מפעל ההוצאה המחודשת של שולחן ערוך אדמו"ר הזקן – שהשבחים שהוא מקבל מקהל הלומדים והפוסקים הלא־חב"דיים מרשימים ביותר בכל קנה מידה (הגאון רבי דוד יוסף שליט"א אמר לי לפני זמן מה שההערות של עורכי המהדורה החדשה כה נפלאות הן עד וכי שופכות הן ממש אור חדש בכל הלימוד, ושמאז יצאה המהדורה החדשה של שוע"ר לא זזה ידו משוע"ר). בראש המפעל עמד הגאון רבי שלום דובער לוין שליט"א, שמונה גם על ידי הרבי לאחראי על אוצר ספריית ליובאוויטש, ולצידו הגאון רבי אברהם אלאשוילי שליט"א.
כעת המהפכה מתרחבת ומסתעפת. חלק מן העבודה עדיין מצויה בחדרי העריכה, אך הנה – בעזרת ה' – מתחילים לצאת פירותיו של מפעל אדיר חדש: ההוצאה המחודשת והמבוארת של שו"ת צמח־צדק, לקט תשובותיו של כ"ק אדמו"ר הצמח צדק. במפעל זה עמלים צוות שלם של תלמידי חכמים. עורכו הראשי הוא הגאון רבי דוד משה מייזליש שליט"א והעורך האחראי הוא הגאון רבי דוד אולידורט שליט"א. יצוין כי עלות מפעל כזה היא אדירה, ולולי תרומתו הענקית של הגאון רבי דוד פישר שליט"א, קשה היה להעלות על הדעת שפרוייקט גרנדיוזי כזה יכול לבוא לידי פועל.
במפעל זה אבקש לעמוד בשורות הבאות.
לפתוח את תורת הנגלה של אדמו"רי חב"ד לקהל רחב
לעמל הזה של הנגשת תורת־הנגלה של אדמו"רי חב"ד יש מספר מעלות חשובות, חלקן פנימיות למפעל וחלקן חיצוניות לו. המעלה החיצונית החשובה ביותר היא העובדה שהמהדורה החדשה מאפשרת לקהל לומדים יחסית רחב לצלול אל תוככי המים העמוקים של השו"ת.
מדוע זו מעלה חשובה?
לעניות דעתי התשובה לכך פשוטה, ולמרות זאת יש לתת עליה את הדעת. כחסידי חב"ד מורי דרכינו והרבנים שלנו הם – אדמו"רי חב"ד. הננו לא רק בבחינת מקושרים אליהם, במובן רוחני ונפשי עמוק, אלא גם בבחינת תלמידיהם במובן הפשוט ביותר של המילה. ומאליו מובן שחסיד צריך לראות לעצמו חובה ללמוד את תורותיו של רבו – ותורות אלו אינן דווקא בחסידות אלא גם בנגלה.
על אחת כמה וכמה ככל שמדובר בשו"ת צמח־צדק, שעל אודותיו כתב כ"ק אדמו"ר הרש"ב (אג"ק ח"א עמ' תט): "מהנכון הוא אשר כל רב מאנ"ש יהיה לו ספר צמח צדק וכמו כן יושר גדול להפיץ בכלל ספרי הצמח־צדק הן באנ"ש הן שלא באנ"ש… ומהראוי והנכון לאנ"ש להשתדל בזה". (גם ידוע שהרבי היה תובע מהבחורים – "שבעת הקנים" – שהיו מפלפלים בפני קהל התמימים בבית־המדרש ב־770 להזכיר בכל עניין חידוש מהצמח־צדק).
והנה, בכל מה שקשור לתורת החסידות – מלבד מה שתלמידי התמימים לומדים בישיבות כחלק ממסלול הלימוד המובנה שלהם מכל מרחב תורת חב"ד – רבו גם רבו המפעלים להנגשתם, לביאורם ולפתיחתם לקהל קוראים הולך ומתרחב.
אכן, במה שקשור לתורת הנגלה הדברים מעט שונים. כמובן, שולחן ערוך אדמו"ר הזקן הוא ספר הפסיקה היסודי של חסידי חב"ד, כי הוא הרב, ה"מרא דאתרא", שלנו ולאור נלך. הוא חלק ממסלול הלימוד של תמימים ושל אנ"ש, וב"ה יש עיסוק נרחב – הולך ומתגבר – בתורתו ההלכתית.
אבל במה שקשור לתורת הנגלה של אדמו"ר הצמח־צדק, ובכן – עד לפני תקופה קצרה היה זה כאוצר החתום, חרף רצונו הכביר של הרבי אותו ביטא פעם אחר פעם, להנחיל את תורת הנגלה של אדמו"ר הצמח־צדק שיהיו מתבדרין בבי מדרשא.
כעת מתחוללת מהפכה בתחום. ספרו המרכזי של אדמו"ר הצמח־צדק בנגלה ובהלכה נפתח באופן מאיר עיניים (תרתי במשמע) לקהל רחב של בוגרי ישיבות וברי־הכי. זו אפוא מעלה חיצונית יסודית ומרכזית.
תורת הנגלה של הצ"צ – חלק מרכזי ממפעלו הרוחני
מעלה זו מתעצמת לנוכח הביוגרפיה של אדמו"ר הצמח־צדק. אילו תורתו ההלכתית הייתה איזה צד צדדי במפעלו התורני היה ניתן לומר – שאומנם בכל מה שקשור לרבותינו הרי 'עצם שאתה תופס מקצתו אתה תופס בכולו' ו'אל תהי יושב ושוקל במדרגותיה של תורה', ולכן גם דבר מה צדדי יש לו משנה חשיבות – אבל אחרי ככלות הכול יש סדרי עדיפויות, וכמובן שיש מקום של קדימה לתורה המרכזית, זו שהשקיעו בה רבותינו חיי נפשם על מנת להציב לנו מסלול של חיי קדושה והתעלות באמצעותם.
אבל האמת היא שתורתו ההלכתית של אדמו"ר הצמח־צדק הייתה חלק מרכזי, משמעותי ואפילו מהותי ממפעל חייו, לצד דברי החסידות שעסק בהם. "עוד בהיותו בן י"ג שנה", מספר הביוגרף הדגול ר' חיים מאיר הילמן בספרו "בית רבי" (הנחשב לספר אמין במיוחד הן בעולם החסידים והן בעולם המחקר), "היה עיקר לימודו בתורותינו הנגלית והיה עילוי גדול על דרך ההפלגה. וכאשר הגיע לבן י"ג התחיל רבינו הגדול נ"ע ללמדו חכמת הקבלה וד"ח, וכל טוב לא ממנע ממנו בנגלה ובנסתר".
וממשיך הרב הילמן ומספר: "בעת פטירת רבינו הגדול נ"ע היה הוא אז בערך בן כ"ג שנה, ובו בזמנו היה מלא וגדוש מים התלמוד בבלי וירושלמי וכל נושאי כליהם, כל המפרשים והפוסקים ראשונים ואחרונים, כול ספרי הקבלה ודברי חסידות שהיו נמצאים במחיצת קודשו של רבינו [הזקן] אחד מהם לא נעדר וכולם היו 'כמאן דמונח בכסתיה'. ורובי תורותיו בנגלה וחסידות התחיל לכתוב עוד בחיי זקנו רבינו הגדול נ"ע, וכתביו היו למראה עיני רבינו הגדול וישרו מאוד בעיניו".
מאוחר יותר היה אדמו"ר הצמח־צדק למשיב ההלכתי "הרישמי" בחצר ליובאוויטש, "כי כל השו"ת שהיו מגיעים לחותנו אדמו"ר [האמצעי] נ"ע היה מוסרם לו לרבינו [הצ"צ] שיעשה התשובה, ואחר כך היה מכניסם לו לעיין בהם ולבקרם וכו'. גם רבים היו מגישים תעצומותיהם בשו"ת אליו ביחוד".
הנה כי כן, אדמו"ר הצמח כמשיב הלכתי אינו צד צדדי באישיותו התורנית אלא נקודה חשובה ומרכזית, ומכאן שלחסידים צריך להיות עניין מיוחד בתשובותיו ההלכתיות כתלמידיו המחויבים להכרעותיו.
עוד יוער כי רבינו הצמח צדק הוסיף והגיה את תשובותיו שוב ושוב עד סוף ימיו, זאת אומרת שתשובותיו הן לא רק כתשובה חד פעמית על השאלה שנשאלה אצלו, אלא הוא חלק מעצם מהות תורתו ודרך לימודו של רבינו.
הבעיה היא ששו"ת צמח־צדק אינו מצוי במרכז השיח הלימודי החב"די, ואולי זו לשון המעטה. והמזל הוא, שהסיבות לכך הן במהותן טכניות – חוסר נגישות פיזית וחוסר נגישות תוכנית.
פיזית – הספר יצא לאחרונה לפני כשני עשורים ואין הוא מצוי עוד, ובינתיים הקהל החב"די גדול בלעה"ר כפליים לתושיה.
תוכנית – התשובות אינן תשובות הקלות ללימוד. אדמו"ר הצמח־צדק בסגנון כתיבתו בנגלה הוא כמעיין המתגבר. הוא כותב באריכות, נע ונד בין סברות אפשריות שונות שחלקן לבסוף נדחות, מצטט בהרחבה שיטות רבות בכל סוגיה תוך משא ומתן בשיטותיהם, מציין להרבה פוסקים אחרונים בקצירת האומר – והכל בהרחבה יתירה מחד, ותוך הערות מסתעפות בקיצור מאידך. לעיתים גם בין תשובותיו שלו מתגלעות עמדות שונות, או שינויי תפיסה מסוימים, כדרכה של תורה.
עבור מי שמונח בסוגיה היטב היטב – סגנון הרצאת דברים זה היא מן המעולות. אני משער השערה מושכלת, שמקבלי התשובות עצמן – בחלקם הגדול מגדולי וענקי דורו של הצמח צדק דוגמת רבי נחמיה מדובראוונה בעל שו"ת דברי נחמיה, הגאון רבי יהודא ליב אבד"ק של העיר דווינסק (שהיה מכונה, כפי שמספר ה'בית רבי', בשם "הבטלן מדנבורג") – נהנו רוב הנאה מן התשובות. הללו סיכמו עבורם את הסוגיה מראשיתה, תוך משא ומתן מקיף בכל דברי המדברים בה, ועיון חודר עד לשד־העצמות של סברותיהם וקביעותיהם.
אולם עבור אברך בוגר ישיבה מצוי, ואף גם תלמיד חכם שעיונו ממוקד כאן בסוגיה אחרת – הלימוד בתשובות הללו היא מעמסה לימודית כבידה. וזוהי כבר נקודה הפנימית לחיבור. לקושיו התוכני והסגנוני של החיבור יש השפעה לא מועטה על מידת ההתפשטות שלו.
שו"ת צמח־צדק – מפוענח ומבואר
וכאן באים אנו לבשורה החדשה והמשמעותית שבמהדורה החדשה של שו"ת צמח־צדק, שלדעתי אין מניעה לקרוא לה שו"ת צמח־צדק מפוענח ומבואר.
המהדורה החדשה – מלבד מה שהיא מביאה בפני קהל הלומדים את השו"ת עצמו במהדורה מאירת עיניים, מפוסקת, מחולקת לתתי־פרקים ולפיסקאות, עם כותרות וכותרת משנה – פותחת ללומד הממוצע את השו"ת ומאפשרת לו להיכנס לבית מדרשו של הצמח־צדק ולשמוע ממנו "שיעורים כלליים" בסוגיות החמורות בהלכה ובש"ס.
כעת, אחרי שעיינתי בשני הכרכים הראשונים של המפעל שיצאו לאור (על חלק אורח־חיים) אני יכול לומר שלכל בחור ישיבה רציני ולבטח לכל אברך השייך ללימוד ניתנה עתה האפשרות לצלול אל תוך המים האדירים של תורת ההלכה והנגלה של הצמח־צדק ולשחות בהם בבטחה ובהנאה.
כשלעצמי ערכתי את הניסוי הבא. פתחתי כמה סימנים אקראיים בספר והחילותי ללמוד בהם – ולא נזקקתי לשום ספר אחר בינתיים. אלו הממצאים שגיליתי, כמו שאומרים, "על בשרי" ברמה האישית:
- ראשית, כל ההפניות הרלוונטיות לש"ס ולפוסקים ראשונים ואחרונים – פוענחו עבורי (ועבור כל קורא כמובן – אלא שכעת כותב אני מזווית מבט אישית) על ידי העורכים בטוב טעם, בתוספת אי אלו הערות והבהרות במקומות הנחוצים. לא נזקקתי אפילו לא פעם אחת לפתוח ספר פיזי שאליו הפנה רבינו כדי להבין את הדברים. הסוגיות שבהן עוסק, מתומצתות בבהירות בהערות, כמו גם הפניות אחרות.
- שנית, במקומות שבהם רבינו רומז רמיזה או כותב משפט שמצריך עיון רציני באו ביאורים בלשון פשוטה ונהירה על מנת שהלומד יוכל להבין למה כיוון רבינו.
- שלישית, ודרמטית, לכל אורך הרצאת דברי רבינו מופיעות בהערות השוליים סיכומים קצרים למען ירוץ בדבריו הקורא. לי, מכל מקום, זה עזר מאוד. הופתעתי לגלות כמה בקלות ובמהירות, לפי ערך, התקדמתי עוד ועוד בלימוד דברי רבינו בבהירות.
כל אלו מלמדים על מעלה עצומה במהדורה החדשה של השו"ת, ומבחינה פנימית לחיבור: החיבור עצמו משוכלל ומורחב ומונהר.
הרחבה והעשרה
כך, בנוסף לפתיחה והבהרה, הביאור וההערות כוללים – במקומות הנצרכים – תמצות הדיונים על דברי רבינו בספרות הפסיקה מאז ועד עתה, ועוד הרבה הפניות חשובות.
לדוגמא, בסימן לו מתייחסת רבינו לקושיית השואל – שהיא (כמובא בהערה 1) קושיא שהובאה בהרבה ספרים (כשרובם הביאו הקושיא מתשובתו זו של רבינו) ודנו בה ליישבה בכמה אופנים שונים.
השאלה היא בנוגע לדברי הרשב"א בשיטת הרמב"ם לגבי חיוב אכילת פת בשבת – שהיא מדאורייתא; שלפי זה נשאלת השאלה: אם אכן מן התורה מחויבים לאכול כזית פת בשבת, כמו בליל א' של פסח, אם כן לפי שיטת ריש לקיש ש"חצי שיעור מותר מן התורה" – "כשחל יום הכיפורים בשבת יהיו מחוייבים לאכול כזית פת ביום הכיפורים". זאת משום ששיעור איסור אכילה ביום הכיפורים הוא ככותבות, ששיעורה הוא יותר משיעור שני זיתים. יוצא שחצי שיעור ממכותבת הוא כזית, והיות שלפי שיטת ריש לקיש חצי שיעור מותר מן התורה, והיות שיש חיוב מתן התורה לאכול פת בשבת – צריך להיות שביום הכיפורים שחל בשבת יהיה הדין לאכול כזית פת.
אדמו"ר הצ"צ מביא שלושה תירוצים לביאור קושיא זו. אך עוד לפני התשובה הנה דקדוק מעניין מאוד, שמובא במהדורה שלפנינו (הערה 7) ממה שכתב אחד המחברים: "בספר חיי משה (ברונדא) במילואים והסופת לשו"ת ברכת אברהם ח"ג יס' ג, מפלפל בארוכה בטעם שהביא רבינו הקושיא רק לדעת ריש לקיש דסבר ליה חצי שיעור אסור מדרבנן, ולא [הקשה] לדעת ר' יוחנן – אף על גב דגם לר' יוחנן איסור חצי שיעור הוא איסור קל, כיון שאינו מפורש להדיא בקרא אלא מריבויא דקרא ילפינן ליה".
בהמשכן של ההערות הבאות שם, מביאים העורכים ריבוי נקודות נפלאות מדברי אלו שדנו בדברי רבינו, וגם כמובן מובאים כל מקום בדברי הרבי הדן בשיחותיו בדברי רבינו בסימן זה.
כך למשל בתורת מנחם תשמ"ה (מובא שם בהערה 61), מסכם הרבי את אחת מתשובות הצ"צ על הקשויא הנ"ל: "שאף על פי שמצות אכילת שבת היא בכזית ואיסור אכילה הוא בככותבת, מכל מקום מכיון שבהדיא אמרה תורה ביום הכיפורים (גם כשחל בשבת) תענו את נפשותיכם – הרי על ידי זה בטלה מצות עונג שבת כשחל בו יום הכיפורים, כי עינוי ועונג הפכיים הם".
דוגמא למלאכת ההנגשה והביאור
והרי דוגמא קלאסית למלאכת ההנגשה והביאור המשוקעת במהדורה החדשה:
סימן ל' בחלק אורח חיים פותח כך: "לעניין שליחות, אפילו ידענו דניחא ליה, כיון שאין ממנו אותו בפירוש לא נעשה לשלוחו וכמו שכתב הרשב"א בהא דמיבעיא ללן התם [ה]תורם משלו על של חבירו אם אין צריך דעת בעלים משום דזכות הוא לו וזו לשונו—".
הנה אפוא כך מתחילה התשובה של הצ"צ – צלילה ישירה אל תוך המים העמוקים. נדמיין נא לעצמנו שהגענו לסימן הזה מתוך הפנייה מסוימת בעניין שאנו דנים בו, נניח – במהדורה החדשה של שוע"ר – וזו ההתחלה המצפה לנו. רק כותרת הסימן יכולה לתת לנו רמז על מה מדובר: "עוד לעניין זכיה בשבת, אם נחשב כשלוחו באינו יהודי דאדעתא דנפשיה קא עביד, אף שהוא זכות גמור". אבל הרמז הזה מאוד מצומצם. אנו מופנים בעצם ללמוד גם את הסימן הקודם, והסיכוי שבאמת נתחיל ללמוד את הסימן רק הולך ופוחת.
ובכן, הפיסקה הקודמת הייתה רלוונטית עד המהדורה החדשה של שו"ת צמח־צדק. כעת באה מהדורה זו ובהערה 2 לסימן זה פותרת את הבעיה. זו לשונה:
"התשובה שלפנינו באה בהמשך למה שייסד רבינו בתשובה הקודמת (סימן כט אות ג־ה), במה שכתב אדה"ז בוקנטרס אחרון סימן רסג (ס"ק ח) דנכרי העושה מלאכה מאליו בשביל ישראל נחשב כשלוחו – דהיינו דווקא בדבר שהוא זכות גמור לישראל, שאז נעשה כשלוחו מטעם 'זכין לאדם שלא בפניו'. אבל בדבר שאינו זכות גמור אין הנכרי נחשב כשלוחו של ישראל בלא ציווי ואמירה מפורשת. ועל פי זה מסיק שם, דנכרי העושה מלאכה מאליו על סמך שהישראל ישלם לו על כך – אין בו איסור שליחות, כיון שאין כאן זכות גמור לישראל (אם לא שהישראל מצווהו בפירוש לעשות מלאכתו בשבת).
"ובתשובה זו מוכיח רבינו יסוד זה בארוכה מדברי הפוסקים, ובסוף דבריו (אות ה) מוסיף עוד טעם להיתר הנ"ל".
הרי לפנינו, כדוגמה בעלמא בלבד, כלי עזר ראשון במעלה להנגשת ולביאור דברי רבינו למעיין.
הוכחת הצ"צ מהגמרא לכך שלא מועילה הבעת שביעות רצון כדי להחיל דין שליחות
לסיום הנה טעימה קלה מן הדיון בסימן עצמו:
כפי שהובא קודם מהמבוא של המהדורה החדשה לסימן ל', בסימן זה עוסק אדמו"ר הצמח־צדק בשאלת תחולת גדרי שליחות במקרים בהם אין מינוי מפורש של המשלח.
נקודת המוצא של הדיון היא לגבי שאלת שליחות נוכרי בשבת (ככלל ההלכה היא שאין דין "שליחות" אצל נוכרי, אבל לגבי איסורי שבת החמירו וקבעו שחל גדר שליחות גם על נוכרי – כדברי רש"י שבת קנג, א). השאלה היא זו: אם יש מצב שבו, דה־פקטו, הנוכרי עושה שליחות ליהודי, אך היהודי לא מינהו בצורה מפורשת כשליחות אלא בצורה מרומזת בלבד, כגון שגילה דעתו שנוח לו – האם חלים כאן דיני שליחות (ואז הפעולה אסורה) או לא.
בתוך המשא־ומתן, הצ"צ מביא ראיה לכך שאין די בהבעת שביעות רצון מפעולה של הזולת כדי להחיל גדר של שליחות, מסוגיית הגמרא במסכת בבא מציעא (כב, א). וכך נאמר בסוגיה שם:
"כיצד אמרו דין זה שהתורם שלא מדעת תרומתו תרומה"? כלומר, שהתורם תרומה לכהן מן התבואה שבשדה שלא מדעת הבעלים בכל זאת תרומתו תרומה? — "הרי שירד לתוך שדה חבירו וליקט ותרם שלא ברשות אם חושש משום גזל אין תרומתו תרומה ואם לאו תרומתו תרומה".
כלומר, אם אדם נכנס לשדה חבירו וליקט מן הפירות לצורך בעל הבית, ואף תרם תרומה לכהן – אך הוא עשה זאת שלא ברשות, אזי המבחן לתקפותה של התרומה היא כדלהלן: אם בעל הבית חושש שהיה במעשה זה של החבר משום גזל — אין תרומתו תרומה, שהרי הדבר נעשה בניגוד לרצון בעל הבית, ואם לאו [לא] — תרומתו תרומה.
איך יודעים? מביאה הגמרא דוגמא לכך: "הרי שבא בעל הבית ומצאו שהוא תורם מן השדה, ואמר לו: כלך [לך] אצל יפות" כלומר, צריך היית לבחור לשם תרומה יפות יותר.
במקרה כזה, כך אומרת הגמרא, אם אכן נמצאו פירות יפים בשדה — הרי זו הוכחה שבעל הבית מרוצה במעשה זה, וכיון שנמצא שבעל הבית הסכים בדיעבד לאחר מעשה לתרומה זו — תרומתו תרומה; ואם לא נמצאו יפות מהן, משמע שכעס בעל הבית עליו ורק בלעג אמר לו "כלך אצל יפות", וממילא מובן שלא הסכים לתרומה מעיקרה, ולכן אין תרומתו תרומה. ואולם אם ליקטו הבעלים והוסיפו עליהן על פירות שתרם אותו אדם בין כך ובין כך — בין שאמר לו ונמצאו יפות מהו, בין שלא נמצאו — תרומתו תרומה, שהרי הוספה זו על התרומה ראיה היא שהסכימו הבעלים למעשה.
וממשיכה שם הגמרא ואומרת: "תרגמה רבא אליבא דאביי דשויה שליח". כלומר, רבא מסביר את הברייתא הזו על פי שיטתו של אביי באופן זה: שמדובר כאן באופן שהבעלים מינה מתחילה את האיש הזה לשליח, והספק היה רק לאיזה שיעור נתכוונו הבעלים לתרום.
ואכן הגמרא אומרת שכך מסתבר, שאם תאמר "דלא שוויה שליח מי הויא תרומתו תרומה? והא אתם (במדבר יח, ג) גם אתם אמר רחמנא לרבות שלוחכם, מה אתם לדעתכם אף שלוחכם לדעתכם", ואם כן שליח שלא מדעת אינו יכול להפריש תרומה. וראה שם המשך הסוגיה.
מכל מקום – לומד הצמח־צדק – מכאן עולה באופן ברור, שאילו היה מדובר בסיטואציה בה הבעלים של השדה לא מינה את אותו אדם להיות שלוחו להרמת תרומה, הרי שתרומתו של הלה לא הייתה לה שום תקפות – גם אם הבעלים היו מביעים שביעות רצון גמורה מן פעולתו של הלה, וזאת משום ששליחות צריכה מינוי מפורש בטרם השליחות.
@ כל הזכויות שמורות
יישר כח גדול מאוד נהנה מסקירות הספרים והביוגרפיות באתר.
זמן רב נספקתי בכוונת הרבי באגרות קדש גבי מינוי שליחות לכתיבת ומסירת גט. שהצריך אמירה בפה ממש ואמירה בטלפון אינה מועילה אף שיש בה גילוי דעת מפורש וברור. ואפשר שהוא בהמשך לדברי הצ"צ שבעינן מינוי מפורש. .
נ.ב התדע מתי יצא הספר חנה אריאל בהוצאה חדשה.