כולם כמעט שמעו על "חרם דרבינו גרשום". אבל מה זה באמת?
מנחם ברונפמן
בשליש האחרון של המאה העשירית ובראשית המאה האחת עשרה חלה התפתחות מהירה בפריחתו של מרכז התורה במגנצא. פריחה זו התבטאה בפעילות הרב גונית שנעשתה – פעילות שלוותה ביצירה מקיפה בכתב – ובפרסומה של ישיבת מגנצא בתפוצות ישראל אשר באירופה.
עלייה מהירה זו מיוחדת היא לנוכח הקשיים החיצוניים, שהיה בהם כדי להכביד עליה ולצמצמה: הרדיפות הקשות בראשית המאה. הן פגעו לא רק בציבור היהודי הרחב, אלא גם במשפחותיהם של חכמים, וככל הנראה המירו אז בניהם של רבינו גרשום מאור הגולה ושל ר' שמעון ב"ר יצחק את דתם.
אחד השליחים המיוחדים שזימנה ההשגחה העליונה אשר בו יש לראות את אחד הגורמים לפריחה התורנית המהירה של המרכז במגנצא, הרי הוא רבנו גרשום מאור הגולה (ד'תש"כ 960 – ד'תשפ"ח 1028), ראש ישיבתה ומנהגיה באותם ימים.
זאת אחת הדוגמאות המובהקות לכוחה ולהשפעתה המכרעת של אישיות אחת, שנתאחדו בה תכונות שונות של עשייה והנהגה, על מקומה ועל תקופתה. יחד עם זאת חשוב להדגיש, שאין בדברים אלו משום תיאור רבנו גרשום מאור הגאולה כענק בדורם של ננסים, כי בצידו פעלו כמה חכמים אחרים גדולים.
רבינו גרשום מאור הגולה הוא הגדול שבחכמי ישראל בגרמניה לפני תתנ"ו. אין חכם אחר מחכמיה באותם ימים שזכה כמוהו לפרסום כה רב בארצו ומחוצה לה. פרסום זה, שאף האפיל במידה מסוימת על פועלם של חכמים גדולים אחרים באשכנז הקדומה, מתועד בדורות מאוחרים יותר ואם ניתן לשפוט על פי המקורות המצויים, בזמנו של רבנו גרשום מאור הגולה והרבה בזכותו, נעשתה מגנצא למרכז של לימוד תיקר ורה לתפוצות ישראל באירופה כולה, ומצב זה נמשך גם בשני דורות שלאחריו עד גזירות תתנ"ו.
אכן, עיקר פרסומו של רבינו גרשום קשור בתקנות הגדולות שהתקין שהתקבלו על רוב תפוצת ישראל והשפיעו השפעה כבירה וחוללו תמורה אדירה בהלכה ובאורח החיים היהודי.
בהרבה מקומות מיוחסת קבוצת תקנות לרבינו גרשום מאור הגולה, אך אין מידע החלטי וברור באשר לכמות התקנות שתיקן רבינו גרשום: מספרן, נוסחן המקורי, זמן התקנתן ועוד הרבה פרטים עדיין לוטים בערפל. ספיקות אלה נובעים מן העובדה שהתקנות הללו לא הגיעו אלינו בצורתן המקורית ונשתמרו רק במקורות המאוחרים הרבה לזמנו של רבינו גרשום מאור הגולה.
בכל מקרה, בספרי הפוסקים וכן בספרות השאלות ותשובות, ראשונים ואחרונים, דנו בעיקר על שלוש מן התקנות והן: א) שלא ישא אדם אישה נוספת על אשתו. ב) שלא יגרש אדם אשתו בעל כורחה. ג) שלא יקרא אדם כתב חבירו בלא רשותו. תקנות אלו נקראו סתם בשם: חרם דרבינו גרשום.
נדון בהם להלן.
תקנה 1: הטלת איסור על הפוליגמיה
לפי ההלכה מותר לאדם לשאת כמה נשים נוסף על אשתו, כל עוד ביכולתו לתת לכולן שאר כסות ועונה[1]. אולם רבינו גרשום החרים כל מי שנושא אישה נוספת. רבינו גרשום קטע אפוא, בחרם שאינו משתמע לשני פנים בחומרתו, בתחולתו ובהיקפו – את האפשרות הלכתית לשאת כמה נשים.
בנוגע לטעם הדבר נאמרו כמה וכמה סיבות, מהיבטים שונים, כדלהלן.
הסיבה הרוחנית:
לפי טעם זה שרבינו גרשום התקין תקנה זו בכדי לגדור גדר ולהפסיק מהתופעה של אנשים המתנהגים בצורה שתלטנית ואלימה, המתעללים בנשותיהם. תופעה זו יכולה הייתה להתרחש באופן כל כך נפוץ, הרבה משום הנהוג לשאת כמה נשים, כך שמעמדה של כל אישה בפני עצמו היה נחות, וכמו כן היה בכך לעודד את האנשים להתנהגות פרוצה והוללת[2].
הסיבה המנטלית:
סיבה נוספת ליוזמתו של רבינו גרשום מאור הגולה למנוע נישואים רב־נשיים, הריהו טעם עמוק היורד לנבכי נפשות בני אדם: ריבוי נשים מוביל לחיי קטטה ומריבה. הקנאה, התחרות, והטמפרמנט של חיים משפחתיים משותפים לכמה נשים – יוצרים חיים בלתי נסבלים, שבראש ובראשונה סובלים מהם הילדים אבל גם ההורים. מצב חולני זה, אמר רבינו גרשום, מחויב להיפסק, ועל כן החרים את מי שיגרום לבואו[3]. כאן מצטרף היבט נוסף, שמשתלשל מההיבט הנפשי, הוא חשש שאנשים יעברו על איסורים כתוצאה ממאבקי הכוחות והגאווה שבין בני הבית הצרים אלה לאלה[4].
הסיבה הכלכלית:
גם בתקופות של רווחה כלכלית, כלכלת שני בתים או יותר מעמסה קשה היא ביותר. הלוא כל אישה נוספת שאדם מכניס לביתו היא למעשה משפחה חדשה. יש לה ילדים משלה, מגורים משל עצמה, צרכים, רצונות ושאיפות. על אחת כמה וכמה בדורות קודמים, בהם המצוק הכלכלי הנואש היה לחם חוקיו של כלל הציבור בהמוניו. יש להוסיף לכך את כל אותן גזירות ורדיפות, השמדות וגירושים להם חשופים היו היהודים במשך מאות שנים, והתוצאה היא חוסר ביטחון ממוני מוחלט, ויתירה מזו, במקרים רבים עוני מחפיר. אם כן, משעה שאדם מרבה לעצמו נשים, בד בבד שהוא טרוד ועני וכל ממנונו כמונח על קרן הצבי, הוא מביא לעצמו קלקלה גם בהיבט הכלכלי. רבינו גרשום עמד וראה וידע היטב כי סופו של מעשה זה אינם ריבוי מעשים טובים ולימוד תורה ואהבת הבריות, אלא הופכם, ולכן קבע כחוק בל יעבור לאסור ולמנוע בחרם ובשמתא מלשאת יותר מאישה אחת[5].
הסיבה הלאומית:
פרצה בחומות המשפחה יש לה השלכות כלל-לאומיות המשפיעות לא רק על הפרט, אלא גם על שלימות חיי האומה כולה. העדר מגבלה ופיקוח על נישואי כמה נשים, יכול להביא למצב של ממזרות וגילוי עריות חס ושלום. כך יכול להיות שאדם שגר במדינה פלונית, ונוסע לעסקיו למדינה אחרת, ובכל מקום יש לו אישה. זה יכול לגרום לכך שהילדים עלולים להתחתן בבוא היום, מבלי לדעת זה את מוצאו של זה. כמובן, זה יוביל להולדת ממזרים והתוצאה החמורה על קדושתו ושלימות של העם, של האומה היהודית, היא חמורה. כמובן, בעיה זו קיימת תמיד, אחרי גירושין, אולם ככל שביכולתו של רבינו גרשום היה לעדן ולמתן חשש כזה, כן עשה בפועל. מסיבה זו החליט רבינו גרשום למנוע ולאסור בחרם נישואים רב נשיים.
מה הדין אם האישה מסכימה לנישואים עם נשים נוספות?
תקנה זו שתיקן רבינו גרשום, למנוע נישואים של איש ליותר מאישה אחת, עוררו את הדיון האם לשיקול דעתה של האישה הנוכחית של האיש יש מה לומר בנידון. כלומר, בהנחה שהאישה הנוכחית מסכימה מרצון גמור בהסכמה מלאה לכך שבעלה יישא אישה נוספת, האם יש בעובדה כדי להקל או להתיר את החרם ולהסיר את התקנה ולאפשר לבעל לשאת את האישה השנייה.
ניתן לומר, שמאחר שהתקנה נועדה לטובת האישה ולתקנתה, ולכן משעה שהיא אומרת 'אי אפשי בתקנת חכמים' [איני רוצה בתקנת חכמים], יש לדעתה משקל ושומעים לה. לפי סברה זו, במקרה של הסכמת האישה לכך שבעלה יישא אישה נוספת, לא תהא לו שום בעיה לעשות זאת.
מצד שני ניתן לטעון, שהתקנה לא נועדה רק לטובת האישה, אלא גם לטובתו של האיש, ושל בני הבית. טענתה הסובייקטיבית של האישה כרגע כי היא מסכימה, אין בה כדי לערער על עוצמתם ההרסנית של חיי אישות כפולים, על הארס ועל החולניות שהם מכניסים לתוך מבצרו של האדם הוא ביתו[6].
יתירה מזו: יש גישות הסוברות כי גם אם ביסודו של דבר תקנה זו נתקנה לטובתה של האישה בלבד, עדיין יש מקום לומר שגם במצב בו היא מוותרת על הזכות שהתקנה מעניקה לה וויתורה לא יתקבל. וזאת מתוך החשש כי אם "הסכמת" האישה הראשונה תתיר לבעל נשיאת אישה שנייה, יגרום הדבר תמריץ לבל "לשכנע" את אשתו שתסכים לכך שיישא אישה נוספת. בכדי למנוע מצב כזה, רבינו גרשום מנע מראש אפשרות של נשיאת שתי נשים, בתואנה שהאישה המקורית מסכימה[7].
ואכן, מרבית פוסקי ההלכה אסרו למעשה לשאת אישה נוספת, גם במקרה בו האישה הראשונה "מסכימה" לכך, ומחילתה של האישה אינה מועילה כל עיקר. אחרת, אין עוד שום משמעות לתקנת רבינו גרשום: רבינו גרשום ביקש למנוע ריבוי נשים. כאשר בוקעים סדקים בחומת האיסור הזו, עלולה החומה כולה להתמוטט[8].
אומנם לדעת פוסקים אחדים מחילת האישה תועיל לאפשר לבעל לשאת כמה נשים, אולם גם לפי שיטה זו הדברים אמורים בהסתייגות: כל עוד הבעל לא נשא אישה נוספת, יכולה האישה לחזור בה מהסכמתה[9].
על מי חל החרם?
יש לדון בשאלה על מי חלה תקנה זו של רבינו גרשום האוסרת על פוליגמיה. ניתן לומר שזהו דין החל על הגבר: אסור לאיש לשאת יותר מאישה אחת, אבל לאישה מצד עצמה מותר להינשא לגבר נשוי. ניתן אבל לומר שהתקנה אוסרת מצב של נישואים עם יותר מאישה אחת, ואם כן גם האיסור חל גם על האישה, שגם לאישה אסור להינשא לגבר נשוי.
יכולה להיות לשאלה זו נפקות הלכתית:
יש דעות שמצדדות בכך שתקנת רבינו גרשום חלה על הגבר בלבד, ולכן שתי נשים אשכנזיות יכולות להינשא לגבר ספרדי (מכיון שהספרדים ברובם לא קיבלו עליהם תקנת רבינו גרשום, ולכן מאחר שגם האיש הספרדי אינו מחויב בתקנה וגם האישה האשכנזייה– מעצם זה שהתקנה חלה על הגבר בלבד – אינה מחויבת בתקנה, ולכן מותר להם להינשא זה לאלו)[10].
ההנמקה לגישה זו היא, שהתקנה לא נאמרה לאישה מפני שאין האישה זקוקה לתקנה הזו. כל הגיונה של תקנת רבינו גרשום הוא למנוע מצב בו האישה מוכנסת בעל כורחה לצלע במשולש נישואין בין גבר לשתי נשים. אין צורך כלל לתקן כזו תקנה שהאישה לא תיכנס למצב מעוות זה, שהרי ביכולתה תמיד לבחור לאיזו בית להיכנס, ותמיד יימצאו גברים פנויים להינשא להם.
לעומת זאת יש פוסקים הסבורים כי האיסור נאמר גם לאיש וגם לאישה. לפי גישה זו, התקנה לא נועדה רק בשביל האישה, אלא למנוע באופן כללי מצב מחליא ומסוכן של נישואים מרובה נשים, ולשם כך האיסור חל הן על האיש והן על האישה.
בכל מקרה, יש דעות הסבורות, שגם לפי הגישה שאין החרם חל על האישה, מכל מקום על בית הדין חלה החובה להזהיר את הנשים על כך, כדרך שמזהירים שלא לקנות דבר שיש בו ספק הפסד[11].
הערות לפרק א' – תקנה 1 :
[1] יבמות סה, א. שו"ע, אהע"ז, א, ט.
[2] הרשב"א, מובא במהרי"ק, שורש קא.
[3] מרדכי כתובות, סי' רצא.
[4] שו"ת מהר"ם שיק, אהע"ז, סי' ד.
[5] שו"ת מהר"ם פאדווה, סי' יד.
[6] בית יוסף, יו"ד, סי' רכח.
[7] שו"ת הר"ן סו"ס י.
[8] אנציקלופדיה תלמודית, ערך: חרם דרבינו גרשום, חי"ז, עמ' שפ.
[9] אנציקלופדיה תלמודית, שם.
[10] הלכות קטנות ח"ב, סי' לה. מבוא באנציקלופדיה שם, הערה 29.
[11] שו"ת שואל ומשיב, מהדו"ק, ח"א סי' קיד.
תקנה 2: הענקת זכות ווטו לגירושין גם לאישה
לפי ההלכה המפורשת בתלמוד, ניתן לגרש את האישה ברצונה ושלא ברצונה. עד כדי כך מגיעים הדברים שאפילו כאשר לבעל אין יכולת לשלם לאישה את כתובתה ואת נדונייתה, בכל זאת ביכולתו לגרש אותה ואינה יכולה לעכב את הגירושין בשל אי יכולתו לשם את חובותיו אליה. באשר לחובותיו, זכותה לתבוע אותו בתביעה אזרחית לאחר גירושיה[1].
אולם רבינו גרשום תיקן, בחרם, שאסור לגרש את האישה בלי רצונה והסכמתה, גם במצב בו הבעל יתן לה את מלוא חובותיו אליה.
בטעמה של תקנה זו נאמרו כמה היבטים:
מניעת אפשרות התעללות של גברים בנשותיהם, וניתוק התלות של האישה בבעלה:
לפי גישה אחת, רבינו גרשום ביקש לבצר את כוחה של האישה בפני הבעל. משעה שניתן לבעל הכוח המיוחד לגרש אשתו כל אימת שירצה, הריהו הוא מסוגל להתעלל בה. במקרים רבים, בוודאי בתקופות היותר קדומות, הגבר היה היחיד שיכול לפרנס את בני המשפחה. במקרה של גירושים, האישה עלולה הייתה למצוא את עצמה חסרת כל בכל המובנים.
אם כן, היכולת לגרש את האישה בלי הסכמתה, יכול להיות זרז ומאיץ שתלטנות של הגברים על נשותיהם: 'אם לא תעשי כך וכך… אגרש אותך!'. הטלת החובה להסכמת האישה לגירושים, כחלק בלתי נפרד מתוקפם, חיסנה אופוא את הנשים מפני התעללות ושתלטנות גברית אפשרית[2].
השוואה בין האיש לאישה:
המצב הקדום של יכולת האיש לגרש את האישה בעל כורחה, יצר כתוצאה בלתי נמנעת מצב של זילות מעמד האישה. בעוד שלאמיתו של דבר, למרות ההבדלים האובייקטיביים בין האיש לאישה, שניהם הם יצירי כפיו של ה' שנבראו בצלמו ובדמותו ושניהם שווים לחלוטין במעמדם – נוצר מצב שכיון שלאיש היה יתרון הלכתי כה מובהק על פני האישה, הוא חש עצמו רם ונישא על פניה.
משראה רבינו גרשום תופעה שקרית ומכוערת זו, עמד לבטל את אחד הגורמים לה. בהשוותו את כוח האישה בגירושין לכוחו של הגבר, הראה רבינו גרשום כי גם אם מבחינה פורמאלית הגבר הוא המקדש והמגרש, הרי אין זה אלא פורמאלית אבל אין כאן יתרון מהותי כלשהו של הגבר על פני האישה[3].
על פי חרם זה של רבינו גרשום, אפוא, ניתן לראות את הנישואין כמעין חוזה שנערך בין הבעל והאישה. ככל חוזה אחר, גם חוזה הנישואין, הנו הסכם ששני הצדדים כרתו מרצונם החפשי, ויכולים לבטלו ו"להשתחרר" מהחיובים הקבועים בו אך ורק בהסכמה הדדית.
בהתקשרות חוזית רגילה, על פי דיני החוזים, לא יכול אחד הצדדים לכפות על הצד שכנגד את ביטול החוזה בניגוד לרצונו, אלא אם כן התקיימו עובדות, הנחשבות על פי הדין עילות מספיקות להצדקת ביטול חד צדדי של החוזה. גם קשר הנישואין, הנו הסכם, בו התקשרו שני הצדדים מרצונם החפשי ולפיכך, ביטול הקשר אפשרי רק בהסכמה הדדית, לא יכול אחד הצדדים לכפות על הצד שכנגד את ביטול הקשר, אלא אם כן התקיימו עובדות, הנחשבות על פי הדין עילות מספיקות להצדקת גירושין, שלא בהסכמת בן הזוג המתנגד לכך.
לא זו בלבד, אלא שאף כאשר נתן בית דין רבני פסק דין לחיוב בגט או אף לכפיית גט, עדיין יש צורך בפעולה הטכנית של מסירת הגט מיד הבעל ליד האישה, כאשר גם פעולה טכנית זו דורשת את הסכמת האישה. היינו, בהיעדר נסיבות מיוחדות, המאפשרות כפייה בגט, נדרשת הסכמת האישה בשני מישורים: א. הסכמת האישה למתן פסק דין לגירושין. ב. הסכמת האישה לקבל בפועל בידה את הגט.
סייג לתורה:
יש המסבירים את טעמו של רבינו גרשום בתקנה זו, כיצירת סייג לתורה. מדין תורה אדם אינו רשאי לגרש את אשתו אלא אם כן מצא בה "ערוות דבר". רבינו גרשום בוא וחיזק את דין התורה הזה. אילו יכול היה הבעל לגרש את האישה גם בעל כורחה, היה ניתן לעקוף את הדין תורה האמור לעיל. משעה שנדרשת הסכמת האישה לגירושין, ברור כי לא יהא ניתן עוד לבעל לגרש את האישה בלי סיבה מוצדקת[4].
האיסור לגרש אישה בעל כורחה כמשלים את איסור נשיאת שתי נשים:
ניתן לראות בתקנה האוסרת לגרש את האישה כחלק מתקנה כללית, שהחלק הנוסף בה היא התקנה הנוספת של רבינו גרשום: איסור נשיאת שתי נשים, שנידונה לעיל. לפי הסבר זה, רבינו גרשום רצה למנוע את ההתעללות הגברית בנשים, לגדוע את זילותן של הנשים ולהגביה את מעמדן ולבצרן כפי שראוי להיות מעיקר הדין. לכן אסר רבינו גרשום את נשיאת שתי נשים, לכן אסר רבינו גרשום את גירושי האישה בעל כורחה[5].
יתירה מזו, אילו אחת מהתקנות לא הייתה מתוקנת, היה רבינו גרשום יוצא וחצי תאוותו בידו. אם היה אוסר נשיאת שתי נשים, אבל מותיר על כנה את היכולת לגרשה בעל כורחה: לא הועילו חכמים בתקנתם. הבעל היה מגרש את אשתו בעל כורחה, והולך אצל האישה ההיא אותה חפץ להכניס כצלע נוספת בביתו. במקביל, אילו היה אוסר גירושי אשיה בעל כורחה אך מותיר על כנה את האפשרות לשאת שתי נשים, שוב לא הועילו חכמים בתקנתם: שכן אז היה מכניס הבעל אישה נוספת לביתו, עם כל הצרות הכרוכות בכך, המפורטים לעיל.
חשוב לציין, כי חרם זה חל גם על הסופר שכותב את הגט וגם על העדים של הגט[6]. יש אף פוסקים שכותבים שגם השליח וכל מי שמטפל בענייני גט כזה, חל עליו החרם דרבינו גרשום[7].
הערות לפרק ב – תקנה 2:
[1] יבמות קיב, ב. רמב"ם גירושין פ"א, ה"ב.
[2] תשובת הרשב"א שהובאה במהרי"ק, שורש קא.
[3] שו"ת הרא"ש, כלל מב, א.
[4] אנציקלופדיה תלמודית, ערך: חרדם דרבינו גרשום, חי"ז, עמ' שפב.
[5] שו"ת חתם סופר, אהע"ז, ח"א סי' ג.
[6] אנציקלופדיה תלמודית, ערך: חרם דרבינו גרשום, חי"ז, עמ' שפג.
[7] נודע ביהודה קמא, אהע"ז, סי' עה.
תקנה 3: הזכות לפרטיות
התקנה השלישית היא התקנה האוסרת על אדם להביט בכתביו הפרטיים של אדם בלא רשותו ובלא ידיעתו.
יש מי שכתב, שהטעם לאיסור זה הוא, שהרבה פעמים מי שמביט לכתבי חבירו, עושה זאת כדי לקבל תועלת מידע שהוא מפיק בלי רשותו של בעל המידע. במצב זה דינו לפי ההלכה כגזלן, משום שהוא שואל שלא מדעת[1]. פעולה זו נאסרה אפילו לדבר מצווה, על אחת וכמה לצרכים אישיים ומציצניים.
אולם יש לזכור, כי בנוסף לגזילה, יש כאן גם גרימת נזק, ממוני ונפשי, על ידי גילוי סודותיו הכמוסים של הזולת בלא רשותו. חדירה זו לפרטיות היא פסולה אפוא מכל היבט, ולכן גזר עליה בחרם רבינו גרשום.
כך למשל גילוי תוכן האיגרת עלול לגלות פרטים הנוגעים לאדם, הן בתחום האישי-משפחתי, והן בתחום עסקיו. על כן, לא הסתפקו באיסור הכללי שלא לגלות סודותיו של אחר, ומצאו לנכון לנקוט כאן צעדים מרתיעים יותר.
צעד זה נעשה בהטלת חרם על כל מי שפותח אגרתו של חברו ללא נטילת רשות. כך נקבע בתקנות: 'חרם שלא לראות בכתב חבירו ששולח לחבירו בלא ידיעתו; ואם זרקו מותר'[2].
משמעותה של הטלת החרם היא סנקציה חברתית-דתית, כי המוחרם מנודה מן החברה[3]. כידוע, בתקופה שבה לא הייתה ליהודים מדינה עצמאית, בעלת סמכות להטלת עונשים, שימשה הסנקציה של החרם כאחד האמצעים היעילים להטלת מרות על חברי הקהילה היהודית. את החרם שלא לקרוא באגרתו של אחר, מביאים כמה מן הפוסקים להלכה[4].
ראוי להדגיש, כי שלא כחרם דרבנו גרשום האוסר לשאת שתי נשים, שלא נתקבל בקהילות הספרדיות, הרי חרם זה מובא גם אצל חכמי ספרד, ויתרה מזו, מרבית התשובות העוסקות בחרם זה היא מחכמי ספרד.
בתשובה לשאלה, 'מאיזה טעם אסר רבנו גרשום דבר זה', יש מי שהציע הצעות אחדות: 'ואהבת לרעך כמוך' – 'מאי דעלך סני, לחברך לא תעביד'; 'לא תלך רכיל'; גניבת-דעת; גזל – כשואל שלא מדעת; 'בל יאמר'[5].
שלוש ההצעות הראשונות אינן יסודות לאיסור פתיחת מכתבים דווקא, אלא הן יסודות לאיסור גילוי סוד של האחר, גם כשאינו על ידי פתיחת מכתב.
ברם, ההצעה הרביעית, הנסמכת על איסור גזל, אינה אלא יסוד לאיסור פתיחת מכתב דווקא, כלומר, אם לא יהיה שימוש פיזי במכתב, אלא רק שימוש במידע שבו, לא יהיה בזה משום שואל שלא מדעת.
האם חרם דרבנו גרשום אמור דווקא בקריאת איגרת של אחר ללא רשותו, או שהוא חל גם בהאזנה ללא רשות לדבריו של אחר?
דומה שברור הדבר, כי אף שאחדים מן הטעמים שהיו ביסוד הטלת חרם על קריאת איגרת, קיימים גם במצבים אחרים שמצד הגיונם החרם אמור לחול גם בהם, אבל אין בחרם אלא מה שנאמר בו, ומשום כך אין להרחיב את החרם מעבר למה שנאמר בו.
ולפי זה, יש לדון במה שנכתב בפסקי דין אחדים, שניתנו בבתי הדין הרבניים:
בפסק דינו של הרב אברהם שרמן, הוא כותב:
"בין תקנות רגמ"ה אנו מוצאים שגזר בחרם לא לראות בכתב ששולח לחברו בלא ידיעתו ובלא רשותו". הוא מוסיף: "ברור שאין הבדל עקרוני, בין העברת דברים של אדם לזולתו באמצעות המכתב, להעברת דברים באמצעות הטלפון או מכשיר אחר, וכל טעמֵי האסור שנתנו המפרשים לאסור ראִיָת מכתב ששלח אדם לחברו, קיימים גם ביחס להאזנת סתר"[7].
הוא הדין בדברים שנאמרו בפסק דין שניתן בבית הדין הרבני בנתניה[8]. גם בפסק דין זה, כותבים הדיינים תחילה, כי
"פשוט הדבר, שיש להרחיב הדבר ולומר, שכשם שאסור לראות כתב חבירו כן אסור להאזין בסתר למה שחבירו מדבר, שהרי לכאורה הטעמים שנתנו האחרונים לחדר"ג בעניין כתב ישנן גם בהאזנה".
אבל בהמשך דבריהם, אין הדיינים דנים באיסור שיש בהאזנה, אלא דנים בחרם דרבנו גרשום, ומוכיחים, שאין החרם מופנה לבית דין, ובית דין מותר לו להאזין ולקרוא מכתבים ומסמכים שהוגשו על ידי אחד מן הצדדים, אף על פי שלצד עצמו יתכן שיש בזה משום חדר"ג. בית הדין דן גם בפרטים אחרים של תחולת החרם, ובחובת בית הדין לדון על פי הראיות המצויות, בלא שחובתם זו תהיה מושפעת מן העובדה שהראיות הושגו בעבירה.
אם כן, הדעת נוטה, שבכלל החרם של רבינו גרשום כלול בזמן הזה, גם איסור האזנה בכוונה תחילה לשיחות אישיות הנעשות בין אנשים שונים בצינעה באמצעות טלפון או מכשיר אלחוט, כאשר לא נוכחים שם אנשים נוספים, והם לא מעוניינים שאדם אחר ידע מכך. כי אותו טעם שיש לאיסור קריאת מכתב לחבירו שבאמצעותו מועבר מידע חסוי, קיים גם בהאזנה לשיחות טלפון בזמן הזה. אין כל הבדל לפי טעם החרם באיזה אופן מועבר החומר החסוי, כי הכל תלוי באותו חרם. כמו שלא יעלה על הדעת להתיר לאדם זר להשמיע לעצמו קלטת עם מידע חסוי, ששלח אותה אדם מסויים לחבירו שאינו מעוניין שאחרים ישמעו אותה למרות שאין זה 'מכתב'[9].
הערות לפרק ג – תקנה 3:
[1] אנציקלופדיה תלמודית, ערך: חרם דרבינו גרשום, חי"ז, עמ' תנב.
[2] שו"ת מהר"ם ב"ב, דפוס פראג, סימן תתרכב
[3] אנציקלופדיה תלמודית, חי"ז, ערכים 'חרם' ו'חרם (חרמי צבור)'.
[4] באר הגולה לשולחן ערוך, יורה דעה, סוף סימן שלד; כנסת הגדולה, יורה דעה, שם, סימן שלד, הגהות הטור, אות ה; ברכי יוסף, לשולחן ערוך, שם, אות יד.
[5] שו"ת חקקי לב, חלק א, יורה דעה, סימן מט.
[6] שו"ת תורת חיים, חלק ג, סימן מז. מובא באנציקלופדיה תלמודית, ערך: חרם דרבינו גרשום, חי"ז, עמ' תנב.
[7] פד"ר יד, 292.
[8] פד"ר יד, 307.
[9] דברי משפט, ח"ג, עמ' שלח.
@ כל הזכויות שמורות